Matteboka hans har blitt en bestselger

Håvard Tjora gjør suksess med praktisk orientert mattebok.

BOKSUKSESS: Lærer Håvard Tjore fra tv-programmet «Blanke ark» tror ikke barna blir lei seg hvis de får en mattebok til jul. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BOKSUKSESS: Lærer Håvard Tjore fra tv-programmet «Blanke ark» tror ikke barna blir lei seg hvis de får en mattebok til jul. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Jeg synes jo det er helt fantastisk. Det er moro at en mattebok kan bli populær, sier Håvard Tjora.

Tjora ble kjent som «superlæreren» fra TV Norge-serien «Blanke ark». Nå er han aktuell med en bok, «Mattemagi», som går inn på femteplass på Dagbladets bokliste over generell litteratur - som beste nykommer, foran blant andre Kai Eide og Margit Sandemo.

Snur matteundervisningen på hodet
- Mange tenker nok at de ser etter en ny vei inn i matematikken for barna sine. Og så er det nok mange som er nysgjerrige. Det er ikke all matematikk som er så vanskelig, og denne boka viser hva den kan brukes til, sier Tjora.

Hovedtanken i boka er å snu matteundervisningen i skolen litt på hodet. Begynne med praktiske problemer og utfordringer, for så å beskrive hvordan matematikk kan gi svaret.

Kunst og arkitektur
- Det kan være hvordan kroppen er satt sammen, hvordan naturen fungerer - og magiske triks - det vil si ting som virker magiske, men som har en matematisk forklaring, sier Tjora.

Boka viser også hvordan matematikk kan bidra til dypere forståelse av kunst og arkitektur.

- Det krever ikke så mye, heller. Folk tenker kanskje at det krever lange, kompliserte formler. Men det er egentlig snakk om ganske enkel matematikk - tallrekker og forholdstall, sier Tjora.

• Se hele boklista på www.db.no/litteratur