Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Beatles - In My Life

Matteprofessor mener å ha løst
53 år gammelt Beatles-mysterium

Musikalsk farskapsprøve.

MYSTISK LÅT: I desember 1965 ga The Beatles ut skiva «Rubber Soul», der «In My Life» er blant sporene. Om det var John Lennon eller Paul McCartney som skrev låta, har vært et mysterium. Nå mener en amerikansk matematikkprofessor å ha funnet svaret. Foto: AP / NTB scanpix
MYSTISK LÅT: I desember 1965 ga The Beatles ut skiva «Rubber Soul», der «In My Life» er blant sporene. Om det var John Lennon eller Paul McCartney som skrev låta, har vært et mysterium. Nå mener en amerikansk matematikkprofessor å ha funnet svaret. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«There are places I'll remember», synger The Beatles i låta «In My Life» fra 1965.

Noe poplegendene ikke husker, er hvem som skrev låta.

John Lennon er kreditert som «far» i albumnotatene til «Rubber Soul»-plata, men Paul McCartney startet et tiår seinere forvirringa da han gikk ut og hevdet at han hadde snekret melodien til Lennons tekst.

- Det var Johns ord, og jeg skrev melodien. Det var en flott en, sa McCartney til musikkskribent Paul Gambaccini på 70-tallet, ifølge britiske Telegraph.

Usikkerhet

Lennons versjon var en annen. I et intervju med Playboy i 1980, samme år som musikeren ble drept, fortalte han at McCartney bare bidro på et midtparti i låta.

Fire år seinere erkjente McCartney at de var usikkerhet rundt opphavet til «In My Life», men sto likevel fast på at han selv sto bak melodien.

PAUL: Paul McCartney er denne uka gjest i James Cordens talkshow-konsept, «Carpool Karaoke». Gordon avslørte i den forbindelse at Beatles-legenden var hans favorittgjest så langt. Video: The Late Late Show Vis mer

De to samarbeidspartnerne bestemte seg tidlig for å kreditere begge som låtskrivere, enten begge hadde bidratt eller ei. Derfor står det «Lennon/McCartney» under alle låtene deres.

Nå mener en amerikansk matteprofessor å ha funnet svar på det 53 år gamle mysteriet.

SAMARBEIDSPARTNERE: John Lennon og Paul McCartney skrev en rekke av Beatles' låter sammen. Hva som var tilfelle med «In My Life», er fortsatt uklart. Her er duoen i aksjon i Abbey Road Studios i 1968. Foto: AP / NTB Scanpix
SAMARBEIDSPARTNERE: John Lennon og Paul McCartney skrev en rekke av Beatles' låter sammen. Hva som var tilfelle med «In My Life», er fortsatt uklart. Her er duoen i aksjon i Abbey Road Studios i 1968. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Fingeravtrykk

Jason Brown er professor i matematikk ved kanadiske Dalhousie University, og har sammen med Harvard-foreleser i statistikk, Mark Glickman, gått akademisk til verks for å løse låt-gåten.

Den britiske avisa Telegraph skriver at de to har gjort en storstilt analyse av de musikalske «fingeravtrykkene» til både Lennon og McCartney i åra 1962 til 1966, og sammenliknet dem med «In My Life».

Mashable skriver at akademikerne fant fram til hele 149 slike «fingeravtrykk» i form av akkorder, akkordoverganger og melodiske bruddstykker.

Da Brown og Glickman analyserte «In My Life», talte de rett og slett hvor mange de fant av henholdsvis Lennon og McCartneys musikalske fingeravtrykk.

Matte > hukommelse

- Sannsynligheten for at «In My Life» ble skrevet av McCartney, er .018. Det betyr i bunn og grunn at det med største sannsynlighet er en Lennon-låt. McCartney husker feil, sier Keith Devlin til NPR.

Han er matematiker ved Stanford-universitetet, og har gjennomgått kollegaens Beatles-forskning.

Til NPR konkluderer Devlin med at han stoler mer på matte enn hukommelsen til Lennon og McCartney, spesielt på grunn av musikernes mentale tilstand på 60-tallet grunnet inntak av diverse stoffer ...