Du leser nå Dagbladet Pluss

Matthew Heineman trosset frykten for å bli drept. Han bare måtte lage «Cartel Land»

Lokalbefolkningens kamp mot de meksikanske narkokartellene.

STERK HISTORIE: Filmskaper Matthew Heineman under opptakene i Mexico i forbindelse med dokumentaren Cartel Land, som tar for seg borgerverngruppenes kamp mot de meksikanske narkokartellene, når myndighetene lukker øynene. Foto: AP / NTB Scanpix
STERK HISTORIE: Filmskaper Matthew Heineman under opptakene i Mexico i forbindelse med dokumentaren Cartel Land, som tar for seg borgerverngruppenes kamp mot de meksikanske narkokartellene, når myndighetene lukker øynene. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

«Det går en illusorisk linje mellom godt og ondt» forteller Tim «Nailer» Foley, en av filmens to «helter», oss i åpningsminuttene av «Cartel Land» mens kamera svever over et goldt landskap. En loslitt metafor i mange sammenhenger, men i dette tilfelle er det ment å tolkes bokstavelig.

Linjen han snakker om er grensen mellom Mexico og USA.

«Cartel Land» omhandler to borgervernsgrupper, en i Michoacán i Mexico og en i Arizona i USA, som har hevet seg over loven, bevæpnet seg og tatt opp kampen mot narkotikakartellene som regjerer både i ingenmannslandet langs grensen mellom de to landene og i flere meksikanske stater. I løpet av de 10-15 siste årene har nesten like mange mistet livet i Mexico som følge av krigen om transportrutene for kokain, heroin, metamfetamin og cannabis fra Mexico til markedene i USA og Europa, som i den syriske borgerkrigen. Et av områdene i Mexico som er aller hardest rammet er delstaten Michoacán, hvor en av Mexicos viktigste havnebyer, Lazaro Cardenas, ligger. En blodig territorial krig mellom de to kartellene Los Zetas (desertører fra den meksikanske hæren) og La Familia Michoacán endte med at sistnevnte vant kontrollen. Lokalbefolkningen ble den store taperen, med tusenvis av brente, blodige, hengte og oppstykkede kropper i grøft og gate til å bære vitne.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.