Mattias Gardell provoserer med bok om islam

Men den virker mot sin hensikt.

UKLART BUDSKAP: Den kontroversielle Mattias Gardell sender doble signaler om religionskritikk av islam. Foto:  Steinar Buholm/Dagbladet
UKLART BUDSKAP: Den kontroversielle Mattias Gardell sender doble signaler om religionskritikk av islam. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Det fins åpenbart en aversjon mot muslimer også i Norge. Men det er delte meninger om denne motviljen skal kalles islamofobi eller antiislamisme.

Mattias Gardell blir ikke enig med seg selv og bruker ordene om hverandre i sin nye bok, till tross for at han har sin egen, omstendelige definisjon av islamofobi (et ord som ikke er oppført i noen norsk ordbok).

Egendefinisjon Altså: Med islamofobi mener Gardell «sosialt reproduserte fordommer om og aversjoner mot islam og muslimer, samt handlinger og praksiser som angriper, ekskluderer eller diskriminerer mennesker på bakgrunn av at de er eller antas å være muslimer og assosieres med islam.»

Gardell understreker at islamofobi ikke har med religionskritikk å gjøre. Men så kommer en problematisk tilføyelse:

Én ting, skriver han, er å kritisere spesifikke islamtolkninger som konservative, homofobiske eller virkelighetsfjerne, noe helt annet er det å identifisere nettopp disse islamtolkningene med islam som helhet. Det skal altså bare være mulig å kritisere visse «tolkninger» av islam, som Ingunn Øklund påpasselig påpekte i Aftenposten, der hun framholdt:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer