DEBATT

Mattilsynet gir forbrukerne falsk trygghet

Mattilsynet velger å stole på sprøytemiddelprodusentens forskning på samme måte som myndigheter verden over altfor lenge stolte på tobakksindustrien.

SPRØYTES: Mellom 90 og 100 prosent av undersøkte konvensjonelle viner på det europeiske markedet har vist seg å inneholde rester av sprøytegift, hevder Niels Chr. Geelmuyden i boka «Sannheten i glasset». Foto: Samfoto / NTB Scanpix
SPRØYTES: Mellom 90 og 100 prosent av undersøkte konvensjonelle viner på det europeiske markedet har vist seg å inneholde rester av sprøytegift, hevder Niels Chr. Geelmuyden i boka «Sannheten i glasset». Foto: Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Under mitt arbeid med «Sannheten i glasset», en kritisk bok om det vi drikker, har det avtegnet seg et nedslående mønster når det gjelder vår fremste kontrollinstans på næringsmiddelområdet. Mattilsynet gir gjennomgående forbrukerne falsk trygghet. Jeg vil i det følgende nevne noen eksempler:

Mattilsynet vet at mellom 750.000 og en million tarminfeksjoner blant nordmenn hvert år skyldes forurenset springvann.

NRK fastslo i 2010 at 1,3 millioner nordmenn drikker vann som ikke er renset for parasitter som Giardia og Cryptosporidium Samme år uttalte seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet i 2010 at «norsk drikkevann er bra, og risikoen for forurensning liten».

Norske myndigheter har siden 1987 visst at klor ikke dreper Giardia. Like fullt måtte 6000 bergensere bli syke, mange med varige men, før man gikk over til UV-stråling. Selv ikke da grep Mattilsynet inn overfor Oset vannverk, som forsyner 90 prosent av hovedstaden med springvann.

Funn av glyfosat og andre sprøytegiftstoffer i 40 prosent av dansk grunnvann førte i 2011 til at man intensiverte overvåkingen og utvidet søkespekteret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.