DEBATT

Mattilsynet lurer oss

For befolkningen kunne det ha interesse å vite hvorfor Mattilsynets Harald Gjein personlig foretrekker økologiske varer, slik han var så åpenhjertig å fortelle meg før en av våre TV-debatter.

«EN DYRETRAGEDIE»: «Hadde fiskehelse vært et prioritert område for Mattilsynet, slik Gjein påstår, ville veterinær Skrudland neppe funnet grunn til å karakterisere nåværende tilstand som "en dyretragedie". Sannheten er at hver femte laks dør før slakting», skriver Geelmuyden. Foto: Aleksander Nordahl/Dagbladet
«EN DYRETRAGEDIE»: «Hadde fiskehelse vært et prioritert område for Mattilsynet, slik Gjein påstår, ville veterinær Skrudland neppe funnet grunn til å karakterisere nåværende tilstand som "en dyretragedie". Sannheten er at hver femte laks dør før slakting», skriver Geelmuyden. Foto: Aleksander Nordahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 17. oktober protesterer lederen av Mattilsynet, Harald Gjein mot fire av mine tolv anklagepunkter.

1. Hadde fiskehelse vært et prioritert område for Mattilsynet, slik Gjein påstår, ville veterinær Skrudland neppe funnet grunn til å karakterisere nåværende tilstand som «en dyretragedie». Sannheten er at hver femte laks dør før slakting. Hva de resterende angår, fastslo Veterinærinstituttet etter kontroll ved et slakteri høsten 2012 at halvparten var «taperfisk» i betydningen uegnet som menneskeføde.

2. Gjein gir inntrykk av at det aldri ble gitt noen særtillatelse til at oppdrettsfisk skal kunne inneholde 15 ganger mer dioksin og PCB enn kyllingkjøtt. Det var landbruksråd Steinar Svanemyr ved den norske EU-delegasjonen som i etterkant av den belgiske dioksinskandalen i 1999 vant gjennomslag for en slik ordning. «Det er en praktisk tilnærming», uttalte rådgiver Are Sletta i Mattilsynet 15/2 2006. Sletta innrømmet at «de sprikende reglene skaper hodebry når Mattilsynet skal fortelle at fisk likevel er sunt». «Det er en utrolig vanskelig problemstilling å kommunisere utad», uttalte Sletta.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer