<strong>«EN DYRETRAGEDIE»:</strong> «Hadde fiskehelse vært et prioritert område for Mattilsynet, slik Gjein påstår, ville veterinær Skrudland neppe funnet grunn til å karakterisere nåværende tilstand som "en dyretragedie". Sannheten er at hver femte laks dør før slakting», skriver Geelmuyden. Foto: Aleksander Nordahl/Dagbladet
«EN DYRETRAGEDIE»: «Hadde fiskehelse vært et prioritert område for Mattilsynet, slik Gjein påstår, ville veterinær Skrudland neppe funnet grunn til å karakterisere nåværende tilstand som "en dyretragedie". Sannheten er at hver femte laks dør før slakting», skriver Geelmuyden. Foto: Aleksander Nordahl/Dagbladet Vis mer

DEBATT

Mattilsynet lurer oss

For befolkningen kunne det ha interesse å vite hvorfor Mattilsynets Harald Gjein personlig foretrekker økologiske varer, slik han var så åpenhjertig å fortelle meg før en av våre TV-debatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 17. oktober protesterer lederen av Mattilsynet, Harald Gjein mot fire av mine tolv anklagepunkter.

1. Hadde fiskehelse vært et prioritert område for Mattilsynet, slik Gjein påstår, ville veterinær Skrudland neppe funnet grunn til å karakterisere nåværende tilstand som «en dyretragedie». Sannheten er at hver femte laks dør før slakting. Hva de resterende angår, fastslo Veterinærinstituttet etter kontroll ved et slakteri høsten 2012 at halvparten var «taperfisk» i betydningen uegnet som menneskeføde.

2. Gjein gir inntrykk av at det aldri ble gitt noen særtillatelse til at oppdrettsfisk skal kunne inneholde 15 ganger mer dioksin og PCB enn kyllingkjøtt. Det var landbruksråd Steinar Svanemyr ved den norske EU-delegasjonen som i etterkant av den belgiske dioksinskandalen i 1999 vant gjennomslag for en slik ordning. «Det er en praktisk tilnærming», uttalte rådgiver Are Sletta i Mattilsynet 15/2 2006. Sletta innrømmet at «de sprikende reglene skaper hodebry når Mattilsynet skal fortelle at fisk likevel er sunt». «Det er en utrolig vanskelig problemstilling å kommunisere utad», uttalte Sletta.

3. I en radiodebatt på P4 den 15. oktober innrømmet Gjein at norske kyllinger fôres med antibiotika hver dag. Få dager tidligere hevdet han det motsatte i en fjernsynsdebatt. Det gir grunnlag for optimisme at Mattilsynet er i stand til å gjøre innrømmelser.

4. Gjein fastslår prisverdig nok at antibiotikabruken i norsk fiskeoppdrett ble tredoblet fra 2011 til 2012. Som jeg utdyper i min bok, har antibiotikabruken vært nedadgående siden forbruket toppet seg med 50 tonn i 1987. Årsaken, som Mattilsynet ikke forteller, er at man gikk over til vaksinering fordi stavbakterien vibrio salmonicida ble resistent.

Hovedpoenget i min kronikk er at det foreligger et misforhold mellom hva Mattilsynet vet og hva de formidler. Gjein avstår fra å tematisere at tilsynet nylig har 100-doblet grenseverdiene for flere giftstoffer. Noe det må antas at man har gjort i den hensikt å kunne dupere forbrukerne med at «maten er trygt innenfor grenseverdiene». For befolkningen kunne det ha stor interesse å gjøres kjent med hvorfor Gjein personlig foretrekker økologiske varer, slik han var så åpenhjertig å fortelle meg før en av våre TV-debatter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer