Mattis Øybø

Storstilt prosjekt, ganske imponerende utført: Du leser ikke mange bøker som denne i høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK:Lyset over Frognerparken, dugg i gresset, trøtte morgenbadere i kø: Denne boka begynner samtidig som verden skal opphøre. Etter romanen «Alle ting skinner» i 2003 ble Mattis Øybø kalt en «usedvanlig ambisiøs» debutant, og ambisjonene har ikke blitt mindre siden den gang: Oppfølgerromanens grunnliggende bilde er de hvitkledde i bevegelsen «Menneskesønnen» hånd i hånd i parken en tidlig søndag morgen i august, mens de stille teller ned minuttene fram mot verdens ende, venter å se Gud.

Thriller

Mattis Øybøs gamle studiekamerat Henrik Langeland gikk ut før sommeren og etterlyste mer respekt for handlingen i en altfor «språkdrevet» norsk litteratur. Jeg vet ikke hvor smarte dikotomiene er, men Langeland får i hvert fall ønsket sitt innfridd her: «Ingen er alene» er en kompleks og intellektuelt ambisiøs bok om kunst, religion og historie, om meningstap og meningsfylde, skrevet i et språk med blikk for de innsiktene som skjuler seg i pausene mellom ting.

Men den er også stinn av handling, med en serie intriger som håndteres med beinsikker rytmesans av forfatteren: Historien om sekten «Menneskesønnen»; om Nicholas Berg og faren Josef, den verdenskjente filmregissøren; om Harald Stange, psykologen som blir satt til å løse Nicholas’ gåte – og om jakten på Josef Bergs myteomspunne forsvunne siste storverk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer