Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Maurbølla

Animasjonsfilm om slemme gutter og snille insekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FILM: Klar for flere kløende insektfilmer, etter «Antz» og «A Bug\'s Life»? Nå kommer animasjonsfilmen «Maurbølla», signert John A. Davis, mannen bak «Jimmy Neutron», for dem som er oppdatert på Barne-TV.

«Maurbølla» er - befriende, vil noen si - blottet for de innforståtte voksenvitsene som alle barnefilmer byr på for å holde mamma og pappa fra å snorke i kinosalen. Derimot er den proppet med kjernesunn pedagogikk og barnemoralisme.Den retter en kraftig pekefinger mot å mobbe dem som er mindre eller svakere enn deg. Vår guttehelt Lucas har ingen venner, bare plageånder, og til gjengjeld går han sadistisk til verks mot maurtua i hagen. Det er ikke det at han river av dem beina, slik kommende voldsforbrytere visstnok gjør. Han nøyer seg med å rette hageslangen ned i maurenes univers, og sånn skaper han tsunami-liknende katastrofer for de flittige arbeiderne.

En av dem klarer å mikse en trylledrikk som dryppes inn i Lucas\' øre, og dermed krymper han til maurstørrelse. Så fraktes han inn i maurtua og stilles for retten.

Den kloke dronningen dømmer ham ikke til døden, men til samfunnstjeneste blant maurarbeiderne.

Og dermed lærer han det nyttige perspektivet å se samfunnet fra de små og underordedes side. Han lærer om samarbeid og solidaritet kontra egoisme. Han går ikke i 1. mai-tog, for dette er jo en amerikansk film. Som riktignok også finnes i en norskdubbet versjon.

image: Maurbølla