Maurstad hemmelig gift

Nyttårsaftenen kom overraskelsen Toralv Maurstad (73) og Beate Eriksen (39) hadde planlagt en stund: de giftet seg.

BERGEN (Dagbladet): Bryllupet skjedde helt hemmelig, så klart, men de fløy i hvert fall helikopter til Hornelen - 860 meter over havet, der heksene ellers holder fest. Hemmelig, flyturen også. Men de ble gift.

- Gratulerer!

- Takk, takk, lyder en grøtete stemme med Slemdal-sleng første nyttårsdag formiddag.

Stum sorenskriver

Det er Toralv Maurstad, på familiegarden Bryggja i Nordfjord. Her som faren Alfred Maurstad vokste opp, den gang et småbruk, nå pusset opp og av sønnen kalt «gård». Her ble bryllupet feiret etter helikopterturen til Hornelen - et ruvende fjell i Bremanger i Sogn og Fjordane. I går ruslet de to nygifte i fjæresteinene.

Men ingen vil si noe om når, hvem, hva og hvordan giftingen foregikk. Ikke sorenskriveren, heller.

Paret har vært kjærester og samboere i seks år, og de har tydeligvis syslet med tanken på giftermål en stund. Om noen skulle lure på det.

- Jeg og Beate har planer om å være hjemme på gården i Nordfjord i Sogn og Fjordane, sa Toralv Maurstad da han ble spurt om hvordan han skulle feire nyttår tidligere i høst:

- Vi skal være fire stykker og har planlagt store overraskelser for kvelden. Vi vet hva de er, men ikke hvordan de vil virke.

Samarbeid

Paret har jobbet sammen under innspillingen av «Hotell Cæsar». Toralv Maurstad sørget for publikumsrekord for TV2 da han tok sitt siste sukk som hotelldirektør Georg Anker-Hansen like før jul, men nå er det slutt med såpe for begge to. De to har også tidligere samarbeidet på scenen.

- En skuespiller har bare sin egen kropp og sjel å spille på. Derfor kan det være vanskelig å skille yrke og privatliv, uttalte Toralv Maurstad da han instruerte samboer og kjæreste Beate Eriksen i 1996.

Hun var skuespiller i friteatret Fallskjerm Teater. «Først blir man født», var navnet på stykket, det handlet om ensomhet, kjærlighet og naboskap, skrevet av den unge, danske dramatikeren Line Knutzon.

- Både i stykket og kjærligheten dreier det seg om å bli sett, og bli akseptert, uttalte de to da de jobbet sammen.

De hadde vært kjærester i tre år - og var like forelsket - skjønt de kunne etter eget sigende krangle så «busta føyk».

- Overlever vi dette, da overlever vi alt, sa Beate Eriksen da.

Og det gjorde de.

Dårlig rykte

Siden ble det nært samarbeid i «Hotell Cæsar». De to samarbeider så godt at de vil gjøre det igjen.

- Det er som å ta et tyrkisk bad og så ta en kald dusj etterpå. Helt vidunderlig og helt forferdelig, har Toralv Maurstad sagt om den saken.

Norsk teaters wonderboy er flink med ord. Og glad i kvinner og det gode liv. Og har dårlig rykte i slike saker. Selv er han fornøyd.

- Jeg innrømmer at det har hatt sine fordeler å ha et dårlig rykte i kvinnesaker. Da tror damene at du er mer spennende enn du er, sa Maurstad til Dagbladet da han fylte 70 - still going strong.

- Jeg hadde aldri sjans hos jenter med penger og pene profiler. Bare av dem som er opptatt av det samme som meg. Spør du meg hva jeg er stoltest av i livet, er det ikke rollene, men menneskene: At en skjønn kvinne som Beate vil leve med meg. At en så skjønn kvinne som Eva (Henning) ville leve med meg.

I dag biler de nygifte over fjellet til Oslo og Voksenåsen. Helikopteret får stå.

Toralv Maurstad (73) og Beate Eriksen (39)har vært kjærester i seks år. Nyttårsaften giftet de seg.