Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Maurstad kupper Peer Gynt

GÅLÅ (Dagbladet): Det nærmest myldrer av Maurstader på fjellfesten i Peer Gynts rike. Og denne gangen er eldstesønnen Scott (9) mer enn bare følge for mor Mari Maurstad og far Aage Kvalbein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld debuterer nemlig en ny liten Maurstad på teaterscenen.

Scott, snart ti år, har ikke bare én, men to roller i Peer Gynt-forestillingen på friluftscenen ved Gålåvatnet.

Ikke så store, riktig nok, men statister er viktige, de rg. Scott er spent og gleder seg til å være troll og gutt i bunad.

- Det er artigst å spille troll, synes han.

- Ja, da kan du jo bare være deg selv, erter munnrappe Mari og rusker sønnen i luggen.

Tåspissko i lyngen

Mari har snart vært gjennom hele den kvinnelige rollelista i «Peer Gynt». I år som tre ganger tidligere skal hun spiller Den grønnkledde, Anitra og Ingrid. Det er bare Solveig og mor Åse som står igjen.
- Det begynner vel å bli litt seint for Solveig, nå, sier Mari.
- Og for tidlig for mor Åse, repliserer Aage raskt.

Familien Maurstad/Kvalbein har innstallert seg i ei hytte ved Gålå høyfjellshotell, og når mor, far og Scott jobber, er de to yngste ungene hos praktikant Elisabeth i Otta. Ja, for Aslak (6 år) og Stinius (3 år) er selvsagt også med.

Hva er det som gjør at de år etter år velger å bruke flere uker på «Peer Gynt» hver sommer?

- Det er utrolig gøy å spille her. Helt annerledes enn innendørsteater.
Det er ikke ofte jeg får danse med tåspissko i lyngen, og må gjøre dem rene for gras og søle etter forestillingen, sier Mari, som synes det er mer ferie enn jobb å være her.

- En ypperlig måte å kombinere jobb, fjell- og famlieliv, samtykker spreke Aage, som flyr ut på tur så snart anledningen byr seg. Han løper gjerne et par mil annenhver dag, og røper at han trener med høstens New York-maraton som ambisiøst mål.

Peer på bukken

Når han ikke løper, passer han unger eller øver på celloen. Søndag er han en av fire solister på en friluftskonsert i det som ifølge arrangørene er Norges vakreste konsertsal, Rondablikk på Kvamsfjellet. Og hva er vel mer naturlig å spille der enn nettopp «Ved Rondane»?

En bunadkledd Mari skal være konfransier.

- Jeg skal lokke på kyr, lese dikt og slenge dritt om utøverne, flirer hun. Maris ikke ukjente storebror Toralv svipper også oppom en tur på søndag, for å avduke en kjempeskulptur av Peer på bukken.

BRUDEFERD PÅ GÅLÅVATNET: Familien Maurstad/Kvalbein setter lekelystent preg på tiårsfeiringen av Peer Gynt spelet på Gåla

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!