Maurstad kupper Peer Gynt

GÅLÅ (Dagbladet): Det nærmest myldrer av Maurstader på fjellfesten i Peer Gynts rike. Og denne gangen er eldstesønnen Scott (9) mer enn bare følge for mor Mari Maurstad og far Aage Kvalbein.

I kveld debuterer nemlig en ny liten Maurstad på teaterscenen.

Scott, snart ti år, har ikke bare én, men to roller i Peer Gynt-forestillingen på friluftscenen ved Gålåvatnet.

Ikke så store, riktig nok, men statister er viktige, de rg. Scott er spent og gleder seg til å være troll og gutt i bunad.

- Det er artigst å spille troll, synes han.

- Ja, da kan du jo bare være deg selv, erter munnrappe Mari og rusker sønnen i luggen.

Tåspissko i lyngen

Mari har snart vært gjennom hele den kvinnelige rollelista i «Peer Gynt». I år som tre ganger tidligere skal hun spiller Den grønnkledde, Anitra og Ingrid. Det er bare Solveig og mor Åse som står igjen.
- Det begynner vel å bli litt seint for Solveig, nå, sier Mari.
- Og for tidlig for mor Åse, repliserer Aage raskt.

Familien Maurstad/Kvalbein har innstallert seg i ei hytte ved Gålå høyfjellshotell, og når mor, far og Scott jobber, er de to yngste ungene hos praktikant Elisabeth i Otta. Ja, for Aslak (6 år) og Stinius (3 år) er selvsagt også med.

Hva er det som gjør at de år etter år velger å bruke flere uker på «Peer Gynt» hver sommer?

- Det er utrolig gøy å spille her. Helt annerledes enn innendørsteater.
Det er ikke ofte jeg får danse med tåspissko i lyngen, og må gjøre dem rene for gras og søle etter forestillingen, sier Mari, som synes det er mer ferie enn jobb å være her.

- En ypperlig måte å kombinere jobb, fjell- og famlieliv, samtykker spreke Aage, som flyr ut på tur så snart anledningen byr seg. Han løper gjerne et par mil annenhver dag, og røper at han trener med høstens New York-maraton som ambisiøst mål.

Peer på bukken

Når han ikke løper, passer han unger eller øver på celloen. Søndag er han en av fire solister på en friluftskonsert i det som ifølge arrangørene er Norges vakreste konsertsal, Rondablikk på Kvamsfjellet. Og hva er vel mer naturlig å spille der enn nettopp «Ved Rondane»?

En bunadkledd Mari skal være konfransier.

- Jeg skal lokke på kyr, lese dikt og slenge dritt om utøverne, flirer hun. Maris ikke ukjente storebror Toralv svipper også oppom en tur på søndag, for å avduke en kjempeskulptur av Peer på bukken.

BRUDEFERD PÅ GÅLÅVATNET: Familien Maurstad/Kvalbein setter lekelystent preg på tiårsfeiringen av Peer Gynt spelet på Gåla