Mauseth knuste NRK i nakensaken

NRK må betale 240 000 kroner for bruk av sexscenen.

GIKK TIL SAK: Gørild Mauseth mente NRK ikke hadde rett til å vise sexscenen fra «Brent av Frost» uten hennes tillatelse.
GIKK TIL SAK: Gørild Mauseth mente NRK ikke hadde rett til å vise sexscenen fra «Brent av Frost» uten hennes tillatelse. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les hele dommen her

(Dagbladet.no): Konflikten mellom NRK og skuespiller Gørild Mauseth har vært blant seinhøstens mest omtalte saker.

I mars i fjor viste NRKs «Store Studio» klipp fra filmen «Brent av frost», nærmere bestemt den berømte scenen der Mauseth og Stig Henrik Hoff har sex i en robåt full av fisk. Klippet ble vist i forbindelse med en reportasje om parodifilmen «Kill Buljo» i fjor, hvor en lignende scene finner sted.

Nå har Oslo tingrett konkludert med at NRK ikke hadde rett til å vise klippet. Mauseth tilkjennes en erstatning på drøyt 110 000 kroner, samt 45 000 kroner i oppreisning. NRK må også betale saksomkostninger på 81 000 kroner.

Hadde klausulNRK hadde argumentert med at sitatretten ga dem rett til å sitere sexscenen for å klargjøre sammenhengen med parodien.

Mauseth mente derimot at det ikke var nødvendig å vise sekundene etter sexakten, der hun framstår helt naken.

I dommen påpeker dommer Per Kaare Nerdrum at den totale frontale nakenhet var kunstnerisk påkrevd for filmverket.

«Samtidig er det lett å forstå en seriøs yrkesutøvers ønske om å begrense bruken av nakne avbildninger avseg selv løsrevet den motiverende sammenheng. Det er sikker jus at et samtykke tilpublisering ikke innebærer samtykke til enhver fremtidig publisering», skriver han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.