GIKK TIL SAK: Gørild Mauseth mente NRK ikke hadde rett til å vise sexscenen fra «Brent av Frost» uten hennes tillatelse.
GIKK TIL SAK: Gørild Mauseth mente NRK ikke hadde rett til å vise sexscenen fra «Brent av Frost» uten hennes tillatelse.Vis mer

Mauseth knuste NRK i nakensaken

NRK må betale 240 000 kroner for bruk av sexscenen.

Les hele dommen her

(Dagbladet.no): Konflikten mellom NRK og skuespiller Gørild Mauseth har vært blant seinhøstens mest omtalte saker.

I mars i fjor viste NRKs «Store Studio» klipp fra filmen «Brent av frost», nærmere bestemt den berømte scenen der Mauseth og Stig Henrik Hoff har sex i en robåt full av fisk. Klippet ble vist i forbindelse med en reportasje om parodifilmen «Kill Buljo» i fjor, hvor en lignende scene finner sted.

Nå har Oslo tingrett konkludert med at NRK ikke hadde rett til å vise klippet. Mauseth tilkjennes en erstatning på drøyt 110 000 kroner, samt 45 000 kroner i oppreisning. NRK må også betale saksomkostninger på 81 000 kroner.

Hadde klausul
NRK hadde argumentert med at sitatretten ga dem rett til å sitere sexscenen for å klargjøre sammenhengen med parodien.

Mauseth mente derimot at det ikke var nødvendig å vise sekundene etter sexakten, der hun framstår helt naken.

I dommen påpeker dommer Per Kaare Nerdrum at den totale frontale nakenhet var kunstnerisk påkrevd for filmverket.

«Samtidig er det lett å forstå en seriøs yrkesutøvers ønske om å begrense bruken av nakne avbildninger avseg selv løsrevet den motiverende sammenheng. Det er sikker jus at et samtykke tilpublisering ikke innebærer samtykke til enhver fremtidig publisering», skriver han.

Det påpekes at Mauseth hadde fått en klausul i sin kontrakt med filmprodusentene om at nakenscenen ikke skulle brukes.

«Tingretten kan ikke se at bruken av den avsluttende frontale nakenhet, som bærer Nakenklausulen, kan begrunnes i NRKs formål utløst av Kill Buljos premiere overhodet. Sitatformålene «fordi vi er i stand til å gjøre det» og/eller «fordi det er vi som redigerer sendingen» oppfyller ikke kravene til «god skikk», når det er tale om frontale nakenbilder av en kvinne i helfigur undergitt særskilt kontraktsregulering, skriver dommeren.

- Bravo!
Tingretten kom derfor til at NRK må dømmes for å ha vist Gørild Mauseth naken. 

Publisering av nakenbilder av personer som motsetter seg publisering ligger langt fra kjernen i ytringsfrihetens begrunnelse, og omhandler intet spørsmål av sentral samfunnsmessig betydning, heter det i dommen.

Mauseths advokat Erik Djønne er strålende fornøyd med dommen.

- Dette er en full seier. i realiteten har vi fått fullt medhold, sier Eirik Djønne til Dagbladet.no.
Han har formidlet nyheten videre til sin klient.

- Da jeg fortalte det til Gørild, sa hun bravo!

- Vi ba om en oppreisning på 150 000, men fikk 45 000. Det er vi godt fornøyd med. Vi har også fått 110 000 for tapt arbeidsinntekt, slik vi ba om.

- Vil forfølge meg
- Scenen vil forfølge meg resten av mitt liv, sa skuespilleren i retten.

Mauseths advokat Eirik Djønne argumenterte med at disse to sekundene hvor Mauseth eksponeres naken ikke kan forsvares av ytringsfriheten. 

NRKs forsvarsadvokat Jon Wessel-Aas prosederte med at NRK hadde rett til å bruke sitater, og at hensyn til personvernet i dette tilfellet ikke la noe bånd på denne retten.

Han benektet i at klippet av Mauseth og Hoff ble brukt på noen annen måte enn som sitat.

- Det er en høy tersket for at personvernet skal overstyre ytringsfriheten, konkluderte Wessel-Aas.

I etterkant av rettssaken viste også TV 2s «Torsdagsklubben» det omtalte klippet, dog uten de to sekundene med der Mauseth opptrer naken. 

Dette førte til at Mauseth trakk seg fra en planlagt opptreden på «Senkveld».

Vil advare mot nakenscener
Saken mellom NRK og Mauseth er unik i sitt slag i Norge, og er ventet å få stor prinsipiell betydning. Norsk skuespillerforbund hadde argumentert med at det ville bli vanskelig å stille opp i nakenscener framover om de ikke vant fram.

NRK har argumentert med at sitatretten i praksis vil bli illusorisk om de taper.

En strengere sitatrett vil man kanskje tenke at NRK kan tjene på, fordi de selv forvalter Norges største mediearkiv. Denne problemstillingen har imidlertid blitt avvist av advokat Jon Wessel-Aas:

- Jeg er fullstendig klar over at NRK sitter på begge sider av gjerdet i dette tilfellet. Fra et kommersielt ståsted burde vi kjempet for minst mulig adgang til våre arkiver. Men NRK anser seg som først og fremst som et presseorgan som støtter opp om ytringsfriheten, sier han.

- Vi aksepterer følgene den dagen man snur på det. Dette har blitt diskutert internt. Filmprodusenten synes sikkert sitatretten er en plagsom sak, og tolker den så snevert som mulig. Selv om vi sitter på et stort arkiv av åndsmateriale er vi villige til å dele det med andre.

I RETTEN: Mauseth (til høyre) med Agnete Haaland, leder i Norsk skuespillerforbund. Foto: EIVIND KRISTENSEN
I RETTEN: Mauseth (til høyre) med Agnete Haaland, leder i Norsk skuespillerforbund. Foto: EIVIND KRISTENSEN Vis mer