Mauseths sex-scene til retten

Skuespillerforbundet saksøker NRK.

(Dagbladet.no): I mars i fjor viste NRKs «Store Studio» klipp fra filmen «Brent av frost», nærmere bestemt den berømte scenen der Gørild Mauseth og Stig Henrik Hoff har sex i en robåt full av fisk.

Klippet ble vist i forbindelse med en reportasje om parodifilmen «Kill Buljo» i fjor, hvor en lignende scene finner sted.

Saksøker NRK

Men bruken av klippet fikk både Mauseth selv, filmprodusenten og Norsk Skuespillforbund til å reagere. Nå går Mauseth og Norsk Skuespillerforbund, frontet av forbundets leder Agnethe Haaland, til sak mot NRK. Det skriver Dagens Næringsliv i dag.

- Det handler om å verne skuespillerne mot misbruk av nakenbilder fra filmer og slå ned på krenkende bruk av slike bilder, sier Haaland til avisa.

De krever at NRK betaler Mauseth 260 000 kroner i erstatning og oppreisning.

Produsent Jan-Erik Gammleng sa til Dagbladet i fjor at da filmen ble laget i 1996, inngikk han en skriftlig avtale med Mauseth om at scenen ikke skulle brukes utenfor sin kunstneriske sammenheng.

Vist før

REAGERER: Gørild Mauseth fotografert i båten der den berømte sexscenen med Stig Henrik Hoff ble spilt inn. Nå går hun og Norsk Skuespillerforbund til sak mot NRK for bruk av filmklippet. Foto: TRULS BREKKE
REAGERER: Gørild Mauseth fotografert i båten der den berømte sexscenen med Stig Henrik Hoff ble spilt inn. Nå går hun og Norsk Skuespillerforbund til sak mot NRK for bruk av filmklippet. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

NRK har vist klippet også én gang tidligere, i serien «Ut i vår hage». Det til tross for at Mauseth gjentatte ganger hadde takket nei til å la statskanalen vise det i andre sammenhenger.

- NRK har spurt utallige ganger - blant annet da jeg vant Amanda for rollen i nettopp «Brent av frost» - om å få vise denne scenen. Jeg har alltid sagt nei, sa hun til Dagbladet i fjor.

Men NRKs advokat Jon Wessel-Aas mener «Store Studio» hadde rett til å bruke klippet, i henhold til sitatretten.

- Det kan ikke være slik at de som blir sitert kan bestemme hvilke sammenhenger de liker å bli sitert i. Hvis motparten vinner fram, vil sitatretten være ganske illusorisk, sier han til Dagens Næringsliv.

Mauseths sex-scene til retten