Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Max Lambretta

«The bimbos gotta go!» synger Linda Sundblad (20), vokalisten i Lambretta. Selv har hun ikke tenkt seg noen steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- DET ER GANSKE mange som har prøvd å overtale meg til å satse på en solokarriere. Men jeg blir i Lambretta! Vi har spilt sammen i mange år nå, og disse gutta er mine beste venner, forteller Linda Sundvblad.

Det er åtte år siden Petter Lantz, Tomas Persic og Anders Eliasson, (alle noen-og-tredve år) startet Lambretta. Etter et par år som vokalist begynte imidlertid Anders å føle seg «bundet til mikrofonstativet.» Han gikk til Ulf Sundblads platebutikk US Music i Lindköping og spurte om han kjente noen som kunne synge. Det gjorde han. Dattera hans var nemlig vokalist i et band som spilte coverlåter av Red Hot Chili Peppers.

LINDA VAR IKKE mer enn femten år, så gutta var litt skeptiske i begynnelsen. Men de lot seg snart overbevise av den selvsikre jenta.

- Jeg spilte teater i mange år, og gikk på teaterlinjen på gymnaset, forteller hun.

- Men jeg gikk etterhvert lei av folka på skolen. Det var et sånn kunstnerpreik- og rødvinsted. Alle skulle liksom være så spesielle, og det var ikke helt min stil. Jeg hoppet av skolen etter andre gym for å jobbe med Lambretta på fulltid.

MED LINDA på plass gikk ting raskt for bandet. Debutplata «Breakfast» kom i 1999 og singelen «Blow My Fuses» ble en kjempehit i Sverige.

Bandnavnet har de lånt fra den oppløste gruppa The Lambrettas, som hadde en hit på åttitallet med låta «Dance, Dance, Dance.» Lenge så det ut til at Skaraborgsbandet også skulle bli en såkalt one-hit-wonder. Men det var før Max Martin ringte.

Hitmaskinen og et par av kompisene hans hadde nemlig skrevet låtene «Bimbo» og «Creep» med nettopp Lambretta i tankene. De visste at gruppa vanligvis skrev sine egne låter, og var derfor usikre på om bandet ville ha musikken deres. Det ville de selvsagt. Men det har vært veldig viktig for både plateselskap og band å presisere at det var Max Martin som kom til dem og ikke omvendt.

- DEN NYE PLATA er mye mer rocka enn den første. Powerpop, ble vi kalt før. Nå blir vi kalt stadionrock. Men «Bimbo» er nok den tyngste låta, forteller Linda, som selv har skrevet tre av låtene på det selvtitulerte albumet.

Ikke alle hadde tro på den unge vokalisten. Aldersforskjellen i bandet var et hett tema i alle artikler som ble skrevet, og svenske musikkjournalister skrev rett ut at de var overrasket over at det i det hele tatt kom et album nummer to. De trodde Linda kom til å gå solo og at bandet ville forsvinne.

- Det var skikkelig deilig å gi dem en på trynet. Vi har hele tiden visst at vi skulle komme tilbake. Og det med aldersforskjellen har aldri vært noe problem for oss. Vi er såpass barnslige alle sammen, og har mye moro sammen. Det føles utrolig bra å være med i et band. Vi deler alle gledene, og vi vet at alle gir hundre prosent hele tiden.

LAMBRETTA HAR BLITT sammenlignet med band som Garbage, Blondie og No Doubt, antageligvis på grunn av de sterke frontdamene.

- Det tar jeg selvfølgelig som et kompliment. Selv har jeg alltid vært en stor fan av svenske Robyn og hennes måte å synge på. Gutta i bandet har hørt på litt eldre musikk og mye på AC/DC. Jeg er jo født på 80-tallet, og vokste opp med Whitney Houston. Men det er bare positivt med ulike preferanser.

Lindas favoritt blant Lambrettas låter er «Wake Up Girl.» Den handler om hvor teit det er med jålete damer som putter silikon i puppene.

- Jeg liker å synge tekster med et bra budskap. Og jeg synes det er veldig viktig å ikke bli oppfattet som en ung syngedame som bare står der og ser pen ut.

- Men det ser jo ut som om du bruker temmelig mye tid og krefter på styling?

- Ja, vi kan nok se veldig styla ut på scenen. Det finnes så utrolig mange band, og nye artister lanseres hver dag, så du er nødt til å prøve å skille deg ut på en eller annen måte. Det må være litt glamour! Men jeg elsker Hennes & Mauritz og billige butikker når jeg skal handle hverdagsklær. Jeg vil ikke ha noen stylist, og sminker meg alltid selv. Det er så lett å bli misfornøyd hvis noen andre tar seg av stylingen. Plutselig blir øyebrynene helt feil, eller noe sånt.

Hele Norges coronakart