«Max Manus»-kjennelsen blir holdt hemmelig

Knebler debatten, mener IKT-Norge.

||| (Dagbladet.no): I dag ble det bestemt om Lyse tele må røpe identiteten til vedkommende som piratkopierte «Max Manus». Avgjørelsen er regnet som prinsipielt svært viktig, siden en kjennelse i filmbransjens favør vil gjøre det mye lettere å gå til sak mot fildelere i Norge.

Tidligere har identiteten til pirater kun blitt gitt bort til politiet, og internettleverandører har kjempet iherdig mot å måtte utlevere kundeinfo til private aktører.

Hva Stavanger tingrett nå har bestemt i saken får imidlertid ikke folk vite. Tingrettsdommer Tom Vold har nemlig gått med på ønsket til filmbransjens advokater om å unnta saken fra offentligheten.

- Dette er, for å si det forsiktig, svært dramatisk. Offentligheten har krav på å vite konklusjonen i en så prinsipielt viktig sak, sier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge til Dagbladet.no.

Tror Lyse tapte
Herbjørn Tjeltveit i Lyse tele bekrefter at de har fått en kjennelse i saken.

- Det foreligger en kjennelse, men dommeren har forbudt en offentlig gjengivelse av den. Det forholder vi oss til, sier Tjeltveit.

Waterhouse vet heller ikke hva dommeren kom fram til, men sier han går ut fra at Lyse tele tapte siden kjennelsen ble unntatt offentlighet.

- Denne saken handler ikke om rettighetshavere skal få håndheve sine rettigheter - den handler om hvorvidt det er private aktører eller politiet som må etterforske lovbrudd på internett. Vi mener at dette skal være en jobb for politiet.

- Det er en sak som handler om internett og personvern. Da blir det en ganske absurd situasjon når debatten knebles på denne måten, sier Waterhouse.

- Ubehagelig debatt
IKT-Norge-prosjektlederen tror det er advokatfirmaet Simonsen, som representerer filmselskapene, som har tatt initiativet til at dommen skal unntas offentligheten.

- Jeg tror de gjør dette fordi den offentlige debatten om prinsippene her er så ubehagelig for dem, sier Waterhouse.

UNNTATT OFFENTLIGHET: Hvis filmbransjen vant fram i retten i dag, kan jobben til fildelingsjegere som Espen Tøndel (bildet) nå bli langt enklere. FOTO: BJØRN LANGSEM
UNNTATT OFFENTLIGHET: Hvis filmbransjen vant fram i retten i dag, kan jobben til fildelingsjegere som Espen Tøndel (bildet) nå bli langt enklere. FOTO: BJØRN LANGSEM Vis mer

Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen ønsker ikke å kommentere kjennelsen, men sier han på generelt grunnlag hilser en debatt velkommen. Årsaken til at kjennelser unntas offentlighet er for å hindre at beviser blir ødelagt, forteller han.

- Grunnen til at saker som dette unntas offentlighet er for at de dette angår ikke skal unndra seg bevissikringen som rettighetshaverne ønsker å foreta, sier Tøndel til Dagbladet.no.

Ville ikke prioritere
Produsentene ønsker å gå til sivil sak mot «Max Manus»-piraten, etter at politiet gjorde det klart at de ikke ville prioritere saken.

Å gå til sak mot personen kan de imidlertid bare gjøre om de har identiteten til vedkommende. Mye tyder altså på at Lyse tele nå har blitt pålagt å utlevere denne.

Produsent John M. Jacobsen mener piraten trolig er en kinomaskinist.

- Det er snakk om en kinomaskinist, eller en annen med tilgang til maskinrommet i en kino som har tatt opp «Max Manus» i en tom kinosal. Det er denne personen vi er på jakt etter, har Jacobsen uttalt til Dagens Næringsliv.

OPPGITT: Torgeir Waterhouse mener debatten blir kneblet.
OPPGITT: Torgeir Waterhouse mener debatten blir kneblet. Vis mer