Max Manus på filmtoppen til internasjonalt bransjenettsted

Slår både «Kill Bill» og «Blade Runner» på imdb.com.

(Dagbladet.no): Filmen «Max Manus» har satt rekord etter rekord på norske kinoer siden premieren 15. desember. Nå setter filmen merke etter seg internasjonalt også.

På det internasjonale filmbransjenettstedet IMDb.com (The Internet Movie Database), som fører kartotek over alle verdens filmer, har «Max Manus» nå fått plass på topplista for både actionfilmer, krigsfilmer, historiske og biografiske filmer.

På sjuendeplass
Filmen ligger for øyeblikket på 29. plass på actionlista, med en karakterscore på 8,3 av 10 mulige. Filmen hopper til 19. plass på krigsfilmlista. På biografilista ligger den på 10.plass, mens på historielista er den enda høyere - på en sjuende plass!

Hvordan er det mulig for en film som har blitt vist så lite utenfor Norge, tenker du kanskje? Det skal sies at det kanskje ikke er fullt så vanskelig som en skulle tro.

Filmlistene blir regnet ut automatisk, utfra karakterer gitt av brukerne. Nettstedet bruker en egen matematisk formel, der de viktigste variablene er gjennomsnittskarakter og antall stemmer. Gjennomsnittlig karakter for alle filmene tas også i betraktning. I tillegg må enhver film på topp 50-listene ha fått minst 1000 stemmer.

• Du kan lese mer om formelen under topplista for actionfilmer.

Slår oscarvinnere
«Max Manus» har fått totalt 1 856 stemmer. Det er milevis unna mange av de andre filmene på listene, som har fått over 100 000. Til sammenligning har film nummer én på actionlista, «The Good, the Bad and the Ugly» fått 119,876 stemmer. Film nummer to, «The Dark Knight», har fått hele 349,988 stemmer. Begge har en gjennomsnittskarakter på 8,9.

Men «Max Manus»' høye gjennomsnittsscore fører likevel til at den får plass høyere opp på lista enn langt mer kjente filmer, som «Kill Bill vol. 1», «Braveheart», «Blade Runner» og «Gladiator». Det til tross for at alle disse filmene har fått over 100 000 stemmer.

På lista for historiske filmer slår den oscarvinnende filmer som «Letters from Ivo Jima»«Gandhi» og «All the President's men».

Kanskje kan «Max Manus» kapre flere stemmer i løpet av helga. Filmen blir vist for studenter, filmbransjefolk og det norske miljøet i New York, på to private visninger.

PS. «Max Manus» er ikke den eneste norske filmen som gjør seg bemerket på IMDbs lister. «Flåklypa Grand Prix» ligger på 18. plass på topplista for animerte filmer, med en gjennomsnittskarakter på åtte av ti, og 5001 stemmer.