Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Max Manus»-pirat jobbet fra gutterommet

20-åring brukte familiemedlems nettabonnement for å spre filmen.

PIRATOFFER: Denne gjengen fra «Max Manus» ble spredd ulovlig på nettet. Knut Joner (til v) som spiller " Kjakan" , Aksel Hennie ( til v) som spiller Max Manus, og Christian Rubeck som spiller kameraten Kolbein Lauring, Nicolai Cleve Broch som Gregers Gram. Som sjåfør: Mats Eldøen (Edvard Tallaksen). Helt til høyre regissør Joachim Rønning og Espen Sandberg.  Foto: Håkon Eikesdal
PIRATOFFER: Denne gjengen fra «Max Manus» ble spredd ulovlig på nettet. Knut Joner (til v) som spiller " Kjakan" , Aksel Hennie ( til v) som spiller Max Manus, og Christian Rubeck som spiller kameraten Kolbein Lauring, Nicolai Cleve Broch som Gregers Gram. Som sjåfør: Mats Eldøen (Edvard Tallaksen). Helt til høyre regissør Joachim Rønning og Espen Sandberg. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Personen som har stått bak den ulovlige spredningen av «Max Manus» på nettet, er en 20-åring som skal ha styrt operasjonen fra gutterommet, skriver Dagens Næringsliv.

Sandrew Metronome og Filmkameratene gikk rettens vei for å få avslørt identiteten til personen, etter at nettleverandøren Lyse motsatte seg dette av hensyn til taushetsplikten.

Innrømmet fildeling Identiteten til nettpiraten ble så overlevert til piratjegerne i Simonsen Advokatfirma etter at Høyesterett i juni påla energiselskapet Lyse å gjøre så.

20-åringen har nå innrømmet at han sto bak fildelingen, og at han har vært en del av fildelingsnettverket «Lysehubben».

- Vi har kommet i direkte kontakt med vedkommende, og han har innrømmet de faktiske forhold, sier advokat Rune Ljostad ved Simonsen advokatfirma til Dagens Næringsliv.

20-åringen understreker at den som sto som nettabonnement ikke hadde noe med fildelingen å gjøre.

Stengte nettverk Og nå har også nettverket «Lysehubben »blitt stengt.

- Det skjedde umiddelbart etter at vi tok kontakt med vedkommende. Å få stengt tjenesten har hele tiden vært det viktigste for rettighetshaverne, sier Ljostad.

Nå fortsetter dialogen mellom tyveåringen og advokatfirmaet. Rettighetshaverne kan gå til sivilt søksmål eller levere en politianmeldelse, men dette er foreløpig ikke avgjort.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!