«Max Manus»-piraten kan bli avslørt mandag

- Farlig utvikling, mener IKT-Norge.

(Dagbladet.no): Fra neste uke kan advokatene som jager norske nettpirater få en mye enklere jobb.

Da kommer nemlig kjennelsen fra Stavanger tingrett, som avgjør om Lyse tele må utlevere identiteten på personen som piratkopierte «Max Manus». Advokatfirmaet Simonsen, som representerer norsk filmbransje, ønsker å saksøke piraten.

Saken er prinsipielt svært viktig, siden slike personopplysninger til nå kun har vært utlevert til politiet. Torgeir Waterhouse i IKT-Norge mener derfor det er svært viktig at dommeren sier nei advokatfirmaet Simonsens krav.

- Det er ikke riktig at en privat aktør - et advokatfirma som er part og har sterke økonomiske interesser i saken, skal få tilgang til taushetsbelagt informasjon om nettbrukere, sier Waterhouse til Dagbladet.no.

- Skummel utvikling
I Sverige har den kontroversielle IPRED-loven gjort det lettere for private aktører å gå etter pirater uten å ta omveien om politiet.

I Norge er det et vedtak fra Post- og teletilsynet som har gjort det mulig for Simonsen å kreve «Max Manus»-piratens identitet utlevert.

- Vi mener det er en skummel utvikling, og er i dialog med flere departementer for å informere dem om konsekvensene det kan få om Simonsen får medhold. Vi mener Post- og teletilsynet har åpnet for en praksis som bør behandles politisk, sier Waterhouse. 

IKT-Norge har også sendt et brev til Stavanger tingrett, der de redegjør for sitt syn på saken.

- En kjennelse i favør advokatfirmaet Simonsen vil innebære et reelt angrep på internettets fundament. Det er et viktig prinsipp at man skal kunne kommunisere fritt, uten å være redd for at nettleverandøren utleverer ens identitet til en privat tredjepart. Hvis man først åpner for dette - hvor skal da grensa gå?, spør Waterhouse. 

Politiet henlegger
Advokatfirmaet Simonsen argumenterer på sin side med at politiet har vist seg svært lite villige til å etterforske piratsaker. Dermed har det gått kraftig ut over opphavsmenn, som ikke får håndhevet sine rettigheter.

- Politiet henlegger sakene. Internettleverandørene snur ryggen til. Sivile domstoler er det eneste alternativ som gjenstår for rettighetshaverne, har Rune Ljostad i advokatfirmaet Simonsen uttalt til Dagens Næringsliv.

Waterhouse gir Ljostad rett i at politiet ikke har prioritert slike saker, men mener løsningen likevel ikke er å gi advokater eller andre utvidede fullmakter.

- Det må være helt opplagt at ikke private aktører skal få lov til å leke politi når politiet selv ikke vil ta sakene. Vi er enig i at opphavsmenn skal få håndhevet sine rettigheter, men det må skje ved hjelp av politiet, sier han.

Jager maskinist
Jakten på «Max Manus»-piraten har blitt en prestisjesak for norske rettighetshavere.

Filmen lakk på nett like etter premieren i fjor, og det skjedde ved at noen hadde filmet fra lerretet i en tom kinosal og lagt kopien ut på nett. Advokatfirmaet Simonsen sikret seg vedkommendes ip-adresse, og gikk direkte til Stavanger tingrett i et forsøk på å få utlevert vedkommendes identitet. 

Produsent John M. Jacobsen mener piraten trolig er en kinomaskinist.

- Det er snakk om en kinomaskinist, eller en annen med tilgang til maskinrommet i en kino som har tatt opp «Max Manus» i en tom kinosal. Det er denne personen vi er på jakt etter, har Jacobsen uttalt til Dagens Næringsliv.

Dagbladets kommentator Jan Omdahl er blant dem som har skrevet kritisk om at filmbransjen bruker så mye ressurser på en sak, der filmen uansett ble en enorm suksess på kino.

KRITISK: Torgeir Waterhouse i IKT-Norge frykter en situasjon der advokater kan få utlevert nettbrukeres identitet. FOTO: IKT-NORGE.
KRITISK: Torgeir Waterhouse i IKT-Norge frykter en situasjon der advokater kan få utlevert nettbrukeres identitet. FOTO: IKT-NORGE. Vis mer