«Max Manus»-piraten ligger syltynt an

Blir lettere å saksøke fildelere i Norge.

(Dagbladet.no): Post- og teletilsynet har avgjort at Lyse tele skal røpe identiteten bak ip-adressen til personen som piratkopierte «Max Manus» og la den ut på nett.

Saken kan få stor prinsipiell betydning, og Lyse tele varsler nå at de vil anke vedtaket.

Les vedtaket her.

- Én ting er om politiet ber om slike opplysninger, men her er det en privat aktør - representert av advokatfirmaet Simonsen - som vil ha identiteten utlevert. Vedtaket til tilsynet er et prinsipielt vedtak, som tjener seg på å bli behandlet på høyest mulig forvaltningsnivå, sier Herbjørn Tjeltveit i Lyse til Dagbladet.no.

Jakter kinomaskinist
Overfor Dagens Næringsliv bekrefter produsent John J. Jacobsen at det er «Max Manus»-piraten som er gjenstand for advokatenes oppmerksomhet.

Filmen ble lagt ut i en god versjon på nett, snaue to uker etter premieren i desember i fjor. Siden har jakten på personen vært intens.

- Det er snakk om en kinomaskinist, eller en annen med tilgang til maskinrommet i en kino som har tatt opp «Max Manus» i en tom kinosal. Det er denne personen vi er på jakt etter, sier Jacobsen til Dagens Næringsliv.

Får advokatfirmaet Simonsen identiteten utlevert av Lyse tele, letter dette arbeidet i forhold til sivile søksmål mot fildelere - både i denne og framtidige saker.

Om identiteten utleveres kommer både an på en anke, og på om Stavanger tingrett finner at det er grunn til å mistenke piratvirksomhet i dette tilfellet. Saken er for tiden under behandling i tingretten.

CYBER-SHERIFF?: Willy Jensen i Post- og teletilsynet har åpnet for at advokater, og ikke bare politiet, kan få utlevert identiteten til pirater. FOTO: SCANPIX
CYBER-SHERIFF?: Willy Jensen i Post- og teletilsynet har åpnet for at advokater, og ikke bare politiet, kan få utlevert identiteten til pirater. FOTO: SCANPIX Vis mer

Refser Jensen
Tidligere har det kun vært politiet som har fått tilgang på identiteter bak ip-adresser, men politiet har ikke prioritert denne typen saker.

Det var derfor advokatfirmaet Simonsen jublet over Post- og teletilsynets vedtak.

- Hittil har PTs holdning vært at loven ikke åpner for at rettighetshaverne kan få vite ip-adresser, men nå åpner vedtaket for at flere enn politiet kan få vite disse. Domstolen må selvsagt avgjøre dette, men vanligvis vil domstolen legge seg på samme linje som PT, og da har teleselskapene å rette seg etter dette, sa advokat Rune Ljostad i helgen.

IKT Norge støtter imidlertid teleselskapene, og refser Post- og teletilsynets direktør Willy Jensen.

- Hensynet til personvernet må rage høyere enn ønsket fra Willy Jensen om å få en sheriffstjerne i cyberspace, sier Per Morten Hoff i IKT Norge til Dagens Næringsliv.

PIRATJEGER: Rune Ljostad i advokatfirmaet Simonsen.
PIRATJEGER: Rune Ljostad i advokatfirmaet Simonsen. Vis mer