SPENNENDE FERD: Thor Heyerdahl og seks andre menn brukte 101 dager på reisen. FOTO: SCANPIX/AP
SPENNENDE FERD: Thor Heyerdahl og seks andre menn brukte 101 dager på reisen. FOTO: SCANPIX/APVis mer

«Max Manus»-regissørene lager spillefilm om Kon-Tiki

Får 18 millioner i støtte.

||| «Max Manus»-regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning har sitt neste prosjekt klart. Nå kaster de seg over oppgaven å lage spillefilm av Thor Heyerdahl & co. sin fantastiske ferd fra Peru til korall-øya Raroia i Polynesia i 1947.

«Kon-Tiki»-ekspedisjonen ble også nøye dokumentert i en bok og det ble laget en dokumentarfilm, utgitt i 1950, som vant Oscar.

I dag fikk prosjektet 18 millioner kroner i støtte fra Norsk filminstitutt.

- Dette blir fantastisk gøy. Dette er en stor og spennende og viktig historie, og vi kan ikke vente med å starte, sier Espen Sandberg til Dagbladet.

Stort budsjettEn «Kon-Tiki»-spillefilm har vært utviklet i en årrekke, og Thor Heyerdahl selv var også involvert i planleggingen fram til hans død i 2002.  Manusforfatter Petter Skavlan samarbeidet selv med Heyerdahl.

Filmen blir en norsk-britisk samproduksjon med et totalbudsjett på hele 83 millioner kroner.

- Dette blir en historie som både skal handle om selve ekspedisjonen, men også tida før og etterpå. Dialogen vil foregå på norsk der karakterene er norske, sier Sandberg.

Hverken innspillingstidspunkt eller sted er klart. Det som uansett er på det rene er at handlingen - i tillegg til å foregå til havs - blant annet utspiller seg i New York og Washington (der Heyerdahl skaffet finansieringen) og i Sør-Amerika.

- Det spennende for oss blir jo å vise at prisen for suksess betales av andre, det blir viktig å vise hva Heyerdahl ofret i denne prosessen. Som filmemne var Heyerdahl fantastisk, fordi han var så målrettet og ambisiøs. Mannen kunne ikke jo svømme, men satte ut på en flåte som alle trodde skulle synke etter en uke, sier medregissør Joachim Rønning.

Vil bli historisk korrektDen britiske produsenten heter Jeremy Thomas, og har tidligere jobbet med Oscar-vinneren «The Last Emperor».

- Hvor viktig blir det å lage en historisk korrekt film?

- Det blir kjempeviktig. Det blir jo en dramatisering, med de konsekvensene det har, men det dramatiske potensialet i historien er i seg selv nok til en spillefilm på to timer, sier Sandberg.

- Og hvem skal spille hovedrollen?

- Det er ikke bestemt, men det er en prosess vi er i gang med. Det som uansett er sikkert er at castingen betyr alt. Det å finne den rette Thor og det rette mannskapet hans er avgjørende for at dette skal bli vellykket, sier Joachim Rønning.

I tillegg til «Kon-Tiki» fikk også «Hodejegerne», basert på boka til Jo Nesbø, ti millioner kroner i støtte i dag. Filmen skal regisseres av Morten Tyldum.


Dessuten ble det gitt 10,2 millioner kroner i støtte til en tredje «Knerten»-film.