«Max Manus» setter ny norsk kinorekord

Kongetårer og markedsføring fungerte.

(Dagbladet.no): 140 500 mennesker har ifølge NRK.no løst inn billett for å se «Max Manus» i helgen.

Det er i så fall ny norsk rekord - med god margin. Den forrige besøksrekorden i en åpningshelg satte «Fritt vilt 2» tidligere i høst, med 40 000 færre besøkende.

Og ennå er ikke tallene fra samtlige kinoer talt opp.

Fenget unge seere
Produsent Sveinung Golimo er overveldet over interessen.

- At folk har prioritert å gå på kino midt i julestria er veldig, veldig gøy, sier Golimo til Dagbladet.no.

Han viser til at eldre publikummere generelt bruker litt lenger tid før de går på kino for å se en film, og at de sterke premieretallene derfor må bety at «Max Manus» også har appellert til unge kinogjengere

- Vi har ikke fått inn statistikken på hvem som har sett filmen ennå, men at det er mange unge stemmer i hvert fall med mitt inntrykk, sier produsenten.

Solgt til Danmark
Han peker på mange medieoppslag og kraftig markedsføring som to elementer som har ført til besøksrekorden.

- Hvor viktig har debatten om filmen, blant annet igangsatt av Erling Fossen, vært?

- Til tider synes jeg debatten har vært fullstendig usaklig, og foreløpig tror jeg markedsføring og andre presseoppslag har vært viktigst. Men debatten blir nok viktigere etter hvert som folk får sett filmen, sier Sveinung Golimo.

Han opplyser at salg til utlandet nå blir en prioritet, og at filmen blant annet nå er garantert distribusjon i Danmark.

Gode kritikker
«Max Manus» fikk i all hovedsak gode kritikker i norske aviser.

Dagbladets anmelder Eirik Alver trillet terningkast fem:

«Max Manus» er en svært tradisjonelt laget spillefilm. Den likner til forveksling på en slik påkostet, storslått og bredt anlagt Hollywood-produksjon som trekker publikum i hopetall. «Max Manus» er rett og slett et stykke solid film, med interessant innhold og troverdig spill.

Så får diskusjonen om hvor viktig sabotørenes innsats faktisk var, og om deres aksjoner gjorde vondt verre, komme seinere. Etter at «Max Manus» har satt nye publikumsrekorder i Norge, vil det neppe mangle på debattanter, kronikkforfattere og synsere», skrev Alver. 

GRÅT KONGEN? Kong Haralds angivelige tårer på premierevisningen førte til store medieoppslag. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
GRÅT KONGEN? Kong Haralds angivelige tårer på premierevisningen førte til store medieoppslag. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer