TUNGTVANNSHELT: Frank Kjosås var blant dem som spilte en viktig rolle i «Kampen om tungtvannet». Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet
TUNGTVANNSHELT: Frank Kjosås var blant dem som spilte en viktig rolle i «Kampen om tungtvannet». Foto: Jacques Hvistendahl/ DagbladetVis mer

«Max Manus» utsatte «Kampen om tungtvannet» i årevis

Måtte vente lenge på NRK-suksessen.

BERGEN (Dagbladet): Det tok mer enn ti år før ideen om NRK-suksessen «Kampen om tungtvannet» ble til virkelighet og kunne rulle over norske tv-skjermer i vinter. 

Serien ble nemlig lagt på hylla av produsent John M. Jacobsen som følge av krigsfilmen «Max Manus».

Den måtte prioriteres først. 

- Ideen om «Kampen om tungtvannet» begynte på kontoret vårt. Vi drodlet og fant ut at en serie om tungtvannsaksjonen på Rjukan hadde vært veldig bra. Men så plutselig fikk vi «Max Manus» på bordet, et ferdigskrevet manus, og vi skjønte med en gang at vi måtte gjøre det umiddelbart, sier Jacobsen og legger til.

- Derfor måtte vi legge «Kampen om tungtvannet» til side i mange år, legger han til. 

8 episoder ble til 6 Nesten 1,8 millioner mennesker så hver episode av «Kampen om tungtvannet», nett-tv-tall tatt i betraktning.

Serien kosta også 75 millioner kroner, hvorav nesten 40 millioner kom fra NRK. Pengemangel gjorde at produksjonsteamet endra i episodeopplegget underveis.

- Vi opprinnelige plan var å lage åtte episoder på 55 minutter hver. Men det ble for dyrt, og vi endte opp med seks episoder på 45 minutter.

For å få mer ut av pengene ble store deler av innspillinga til serien gjort i Tsjekkia.

- Det var ikke minst fordi vi fikk 20 prosent skatterabatt der. Og fordi tsjekkerne er veldig dyktige, i Norge har vi rett og slett ikke snekkere og kompetanse nok til å gjøre det vi krevde til innspillinga innenfor budsjettrammene våre, forteller Jacobsen. 

I forkant av vårens filmmelding skal kulturminister Thorhild Widvey (H) vurdere å gi tilsvarende skatterabatt til filminnspillinger i Norge.

Håper på Emmy Jacobsen og resten av gjengen bak serien ønsket opprinnelig å ha premiere i desember 2014, ikke januar 2015 slik utfallet ble. Grunnen til det var ønsket om Emmy-suksess.

- Vi hadde lyst til å kunne bli norminert til internasjonal Emmy i år, og ville derfor sendes innen fjoråret var slutt. Men NRK hadde så gode erfaringer med storpremierer i januar etter «Halvbroren», så vi la oss på den samme slotten og var med på det de ville. Nå må vi vente på Emmy i 2016, sier han. 

Petter Sigurd Rosenlund var manusforfatter på serien og sier at valget med Leif Tronstad som hovedrollen, og den ene karakteren som går igjen fra første til siste episode, ikke var en åpenbar tanke.

- Ingen av sabotørene var med på alle operasjoene - ingen kunne gå igjen fra episode til episode, før vi fant denne Leif Tronstad, som for meg var ukjent. Og mens vi jobber med ham, snubler vi over Werner Heisenberg, som blir et slags tysk motstykke til Tronstad. Da kom mye spenning og store etiske valg inn i serien, sier Rosenlund. 

HÅPER PÅ EMMY: Produsent John M. Jacobsen måtte vente lenge med å gjøre «Kampen om tungtvannet».
HÅPER PÅ EMMY: Produsent John M. Jacobsen måtte vente lenge med å gjøre «Kampen om tungtvannet». Vis mer