Max tar innpå Solan

Krigsfilmen «Max Manus» ligger an til å bli den største norske kinofilmen, ikke bare to år på rad, men i historien.

Over tid ligger «Max Manus» an til å bli den største norske filmsuksessen i historien.

- Det er jo sensasjonelt, det som har skjedd med «Max Manus». Man snakker jo om at en må gå helt tilbake til 1975 for å finne noe liknende for en premiere, sier Mette Tharaldsen, informasjonsdirektør i Filminstituttet.

Filmbransjen fastslår samlet at Ivo Caprinos dokkefilm «Flåklypa Grand Prix» er den største publikumssuksessen i norsk kinohistorie.

- «Max Manus» kan fort overta «Flåklypa» sin status som den største norske filmen. Det er ikke umulig, sier Bjørn Hoenvoll, direktør i Nordisk Filmdistribusjon.

Kan toppe to år på rad
Den nye krigsfilmen har solgt billetter i tempo gigante. Helt på innspurten av filmåret som var, sprang den forbi «Kautokeino-opprøret» på norsktoppen. Før tirsdag hadde 358?870 sett filmen, og med om lag 40?000 solgte billetter også denne dagen, har rundt 400 000 billetter blitt løst til filmen i løpet av bare to uker.

- Max Manus er så uvanlig i forhold til statistikk at det er umulig å si omtrent hvor mange som kommer til å se den i 2009. Men jeg blir absolutt ikke forbauset om «Max Manus» blir den største norske filmen også i år, sier direktør i Norsk Filmdistribusjon, Bjørn Hoenvoll.

Filminstituttets Mette Tharaldsen og informasjonsdirektør i Film & Kino, Birgitte Langballe, er enig i at det er sannsynlig at «Max Manus» havner på topp også i 2009. Sistnevnte synes likevel det er urettferdig overfor de andre 2009-premierene å fastslå dette allerede nå.

- Men den vil garantert gjøre det ekstremt bra. Filmen er blitt en hit — markedsføringen og omtalen er jo verdig en amerikansk publikumssuksess.

Rører ved foklesjela
Langballe utelukker heller ikke at filmen om motstandshelten på sikt kan dra «Flåklypa» baklengs ned fra pallen og inn i fuglekassa.

- Filmen rører ved noe i den norske folkesjela, og tar opp noe som de aller fleste har et forhold til, enten de har opplevd det eller ikke, sier Birgitte Langballe.

- Kan det tenkes at om fem år er det «Max Manus» man ser på lille julaften på NRK?

- Ja, det kan vel tenkes.

Men det er vel å merke en god stund til vår nye Hollywood-aktige storfilm tar innpå de gamle dokkene til Aukrust og Caprino. FILM & KINO estimerer, basert på tilgjengelig dokumentasjon, at drøye fem millioner har sett «Flåklypa» på kino siden premieren i 1975.

- Problemet den gang, var at man talte penger, og ikke antall besøkende. Man har bare regnet seg fram til besøkstallet da Flåklypa ble vist på kino, sier Bjørn Hoenvoll i Nordisk Filmdistribusjon.