KOMMENTARER

May bøyer seg for EU

Å gjenreise britisk suverenitet krever å bøye seg ydmyk for overmakta i EU, skriver Einar Hagvaag.

TUNGE STUNDER: Statsminister Theresa May på vei i et militært fly rundt i landet for å framføre budskapet om ei «framgangsrik og strålende framtid» for landet utenfor EU. Hun, som var tilhenger av å fortsette i EU, har måttet ta det ene nederlaget etter det andre i forhandlingene med EU om utmelding. Nå gjenstår mindre enn et år til å forberede landet på en ny tilværelse. Foto: AFP / NTB Scanpix / Stefan Rousseau
TUNGE STUNDER: Statsminister Theresa May på vei i et militært fly rundt i landet for å framføre budskapet om ei «framgangsrik og strålende framtid» for landet utenfor EU. Hun, som var tilhenger av å fortsette i EU, har måttet ta det ene nederlaget etter det andre i forhandlingene med EU om utmelding. Nå gjenstår mindre enn et år til å forberede landet på en ny tilværelse. Foto: AFP / NTB Scanpix / Stefan Rousseau Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

«Brexit betyr Brexit», har vært slagordet til den britiske statsministeren Theresa May, men det viste seg å bety «utmelding på de vilkårene som EU setter». For å unngå et farlig stup rett ut i det ukjente 29. mars 2019, da Storbritannia statsrettslig forlater EU, måtte May be om overgangstid for å tilpasse landet til nye forhold. Denne skulle vare så lenge som det tar å gjennomføre endringene, het det fra hennes kontor så seint som i februar. EU ga britene 21 måneder, fra 29. mars 2019 til 31. desember 2020, og satte harde vilkår. I disse månedene må Storbritannia følge alle lover og regler i EU, også nye som vedtas, og fortsette å betale til EU-budsjettet, men da uten stemmerett. EU kaller det overgangstid, May omskriver det til gjennomføringstid.

Hittil har britene gått på det ene nederlaget etter det andre i forhandlingene med EU om utmelding fra fellesskapet. Men May fikk støtte på et par punkter fra de andre stats- og regjeringssjefene under EU-toppmøtet like før påske. Hun ba om, og fikk, solidaritet i den diplomatiske striden med Russland. «Storbritannia har gjenoppdaget at det trenger oss», sa en syrlig EU-diplomat. Og toppmøtet vedtok å åpne forhandlingene om det framtidige forholdet mellom EU og Storbritannia, som May har bedt om fra hun varslet EU om utmelding 29. mars 2017, åpenbart fordi britene har gitt seg på så mange viktige punkter i forhandlingene hittil. I uka før toppmøtet hadde britene igjen bøyd seg for overmakta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer