FISKETUR: Britenes statsminister Theresa May. Foto: Scanpix
FISKETUR: Britenes statsminister Theresa May. Foto: ScanpixVis mer

May fisker i Berlin og Paris

May kjøper seg tid til å forberede britenes standpunkter i de kommende forhandlingene.

Meninger

Den nye britiske statsministeren, Theresa May, står foran virkelig vanskelige utfordringer med å utforme øyrikets nye forhold til EU. I sitt første diplomatiske framstøt valgte hun å besøke Tyskland onsdag og Frankrike fredag framfor å dra til EU-hovedkvarteret i Brussel, forhandlingsmotpartens hule. I tillegg til å ta omveien utenom Brussel forsøker hun å utnytte splid mellom Berlin og Paris i synet på EU. Hennes innledende gest var å frasi seg det halvårlige presidentskapet i EU som går på omgang, og som Storbritannia skulle inneha siste halvår i 2017. Det ble mottatt med lettelse. Rare innrømmelsen er det ikke, fordi det ville ha vært pinlig for alle parter om britene på vei ut døra skulle lede arbeidet i EU. Men man ventet ikke denne avgjørelsen så tidlig.

May er en fange av motstridende løfter fra de britiske EU-motstanderne. De lovte full adgang til det indre markedet uten verken å betale til EU eller å godta fri bevegelse av EU-borgere. Og hun trenger tid på å forberede britenes standpunkter i de kommende forhandlingene, ettersom ingen i Storbritannia hadde forberedt en politikk for utmelding.

May forklarte den tyske forbundskansleren Angela Merkel at hun ikke vil ta i bruk paragraf 50 i Lisboa-traktaten før over nyttår. Britene er ikke juridisk bundet til noen frist for når de må utløse paragraf 50 og starte forhandlingene om skilsmisse. Men straks den utløses er fristen to trange år. Merkel innrømmer henne tid til å «forberede forhandlinger». Men det blir «ingen verken formelle eller uformelle forhandlinger» før paragrafen er utløst, understreket Merkel. Der hvor Tyskland og Storbritannia har et felles syn er frihandel.

I britisk presse skriver man om uformelle samtaler om å gi britene adgang til det indre markedet og la dem få «ei nødbremse» for å begrense innvandring fra EU, noe mer omfattende enn hva tidligere statsminister David Cameron fikk av innrømmelser. Det kan vise seg som britisk ønsketenking.

I motsetning til Merkel ønsker Frankrikes president, François Hollande, helst ikke å gi May mye tid, han sier «jo snarere jo bedre» for alle parter. Og han understreket: «Det kan ikke være fri bevegelse for varer, kapital og tjenester, hvis det ikke er det for personer.» Hvis finansmarkedet i London skal ha fri adgang til EU, må arbeidere fra EU ha adgang til Storbritannia.

Vel kan nok May i en viss grad utnytte splid i EU, men mye verre blir det å forene britenes motstridende krav.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.