«60 minutes»: Det er i et intervju med «60 minutes» Paul McCartney åpner opp om bruddet med The Beatles. Foto: PA Photos
«60 minutes»: Det er i et intervju med «60 minutes» Paul McCartney åpner opp om bruddet med The Beatles. Foto: PA PhotosVis mer

The Beatles:

McCartney åpner opp om Beatles-bruddet

I 1970 gikk The Beatles hvert til sitt etter flere år med konflikter. Det var derimot ikke så dramatisk som det har blitt fremstilt, ifølge Paul McCartney.

Det er nesten 50 år siden det engelske rockebandet The Beatles valgte å gå hver sin vei, og heller gå solo. En av dem var komponisten Paul McCartney (76).

I et intervju med «60 minutes» har McCartney mimret tilbake til tiden med The Beatles, og hvordan det har forandret ham. Det var nemlig svært dårlig stemning i bandet, noe som gjorde at de gikk hvert til sitt i 1970.

Han snakker blant annet om de gode tidene, med utgangspunkt i en billedserie tatt i studioet i Abbey Road av hans avdøde kone Linda McCartney.

- Etter The Beatles gikk hvert til sitt ble jeg på en måte beskyldt for å være den som fikk det til å skje, og at vi alltid hadde hatt et dårlig forhold. Dette minner meg alltid på hvor lykkelige vi var sammen, sier han og beskriver et av bildene av ham og John Lennon under arbeid.

Alt raknet

Det var i årene 1967-1970 det begynte å rakne for The Beatles. De hadde sluttet å turnere, og flere brukte tiden de hadde til overs på å gjøre egne prosjekter. Bandet slet også en del med bruk av LSD, men uttalte 26. august 1967 at de var ferdige med det. Men Lennon begynte deretter på heroin i 1968.

På den tiden hadde de heller ingen manager og ville styre karrieren sin selv, noe som førte til ulønnsomme investeringer. Det ble en stor belasting for bandet. I 1969 ville de derimot skaffe seg ny manager, men klarte ikke å bli enige. Alt gikk dårlig for bandet på denne tiden. Også filmen Magical Mystery Tour, noe som etterhvert resulterte i en splittelse, ifølge The Beatles Bible.

The Beatles: Man kan se tydelig på dette bildet fra 1967 at stemningen mellom bandet kanskje ikke er på topp. Foto: AFP
The Beatles: Man kan se tydelig på dette bildet fra 1967 at stemningen mellom bandet kanskje ikke er på topp. Foto: AFP Vis mer

Programlederen Sharyn Alfonsi viser McCartney The Beatles' siste live-konsert, noe som rører McCartney.

- Det ser ikke ut som et band som er i ferd med å løses opp, spør hun:

- Ja, jeg vet det er rart. Det var når businessen falt sammen og ting ble vanskelig. Det ble aldri så galt som folk tror, men vi endte opp med å krangle, helt klart, innrømmer han.

Kompliment fra Lennon

Han forteller også om den ene gangen han faktisk fikk et kompliment fra John Lennon. Noe som ikke alltid var en selvfølge.

Det skjedde da de satt og skrev låten «Strawberry Fields» sammen. Den første fløytetonen i låten var McCartneys ide, og han innrømmer at de to alltid har hatt et konkurranseinnstinkt mot hverandre.

- Det var bare en gang på hele den tiden. Nei, jeg tror det var da vi skrev «Revolver». Det var «Here, There and Evrywhere» som var en av mine sanger på albumet. Da sa John når den var ferdig «Det var en veldig god sang, kompis. Jeg elsker den sangen.»