Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

McDonald\'s-aktivister med falskt spill

Sjokkerte med innrømmelser om rovdrift.

(Dagbladet.no): I forrige uke var McDonald\'s invitert til å forelese på seminaret Serious About Games i England, der temaet var politiske spill.


Arrangørene hadde fått nyss om at fastfood-kjedens interaktive avdeling utviklet en bedriftssimulator til internt bruk, og var interesserte i å høre om resultatene spillet hadde gitt.

Det de fremmøtte fikk høre på konferansen ga imidlertid bakoversveis hos både folk i og utenfor McDonald\'s.

Katastrofe-effekt
I spillet som ble presentert hadde McDonald\'s-ansatte tilsynelatende fått mulighet til å styre alle beslutninger i fastfood-kjeden, for deretter å se hvilke konsekvenser det hadde for miljøet.


Resultatene ble, når spillerne innså hvor mye de kunne tjene på rovdrift, katastrofale.

De aller fleste tilskuerne slukte alt som ble sagt på seminaret rått, på tross av at presentasjonen, spillet - ja, hele interaktiv-delen av McDonald\'s - var rent oppspinn.


Hele presentasjonen er lagt ut på de falske hjemmesidene til McDonald\'s Interactive
.

Protestgruppe
Mannen som sto bak talerstolen, Andrew Shimmery-Wolf, viste seg egentlig å være en helt annen enn han ga seg ut for å være. En franskmann som bare kalles Jean-Michel, som representerer gruppen bak stuntet, har nå uttalt seg til MTV News.

VELKJENT: Du er alltid i nærheten av en McDonald\'s-restaurant - noe ikke alle setter like stor pris på, skal vi tro forrige ukes stunt. Foto: SCANPIX
VELKJENT: Du er alltid i nærheten av en McDonald\'s-restaurant - noe ikke alle setter like stor pris på, skal vi tro forrige ukes stunt. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi fikk litt dårlig samvittighet. Men vi ville at folk skulle forestille seg et ekte og populært opprør som en mulig og nødvendig ting. Vi ville at folk skulle forestille seg den endringen. Og vil ville at folk skulle tro at dette kom fra McDonald\'s selv, fortalte Jean-Michel.


Franskmannen har bakgrunn som McDonald\'s-ansatt, og var med i gruppen som i 2003
okkuperte en McDonalds-restaurant i Paris i seks måneder for å bedre arbeidsmiljøet i restaurantkjeden.

Organiserte

Flere av de streikende arbeiderne har siden blitt med i protestgruppen McDonald\'s Resistance Collective, som var med å arrangere stuntet på spillseminaret.


Det hele startet med at arrangørene bak Serious About Games kontaktet skaperne av
det sarkastiske online-spillet McVideoGame, i den tro at det var McDonald\'s selv som sto bak det.

Det var det ikke - og de egentlige skaperne i det italienske firmaet Molleindustria skjønte at de nå hadde muligheten til å utnytte situasjonen.

Fikk hjelp fra erfarne aktivister

Italienerne kontaktet McDonald\'s Resistance Collective, som begynte forberedelsene til presentasjonen. De lagde falske skjermbilder fra spillet, men skjønte etter hvert at de trengte mer hjelp.

Dermed var det klart for et samarbeide med gruppen The Yes Men, en protestgruppe som har spesialisert seg på lignende stunt. De er blant annet kjent for å ha gitt seg ut for å være WHO-talsmenn, samt laget en falsk hjemmeside for George W. Bush og trålet landet rundt med en falsk (og svært sarkastisk) støttekampanje for presidenten.

Reaksjoner fra McDonald\'s

Arrangørene av spillseminaret har ikke kommentert stuntet overfor MTV News, men tilhørere har siden presisert at akkrediteringene til foredragsholderne ikke blir sjekket.

Fastfood-giganten McDonald\'s er nok blant dem som setter minst pris på at aktivistene fikk fritt spillerom på seminaret.

- Dette er et regelrett bedrag, og en fullstendig feilrepresentasjon av våre folk og våre verdier. Alle som kjenner til McDonald\'s sosiale ansvar vet at vi er en anerkjent leder i kampen for miljøet, sier McDonald\'s-representant Julie Pottebaum til MTV News.

McDonald\'s Interactive-gruppen planlegger nå å lage en dokumentarfilm om stuntet.

NYINNKJØPT DRESS: Her står mannen som angivelig skulle være McDonald\'s-representanten Andrew Shimmery-Wolf. I virkeligheten var han en helt annen person, med en helt annen agenda enn det fastfood-giganten står inne for.
PRESENTASJONEN: Dette skjermbildet fra det fiktive McDonald\'s-spillet er hentet fra stunt-presentasjonen. <a href=http://www.mcdonaldsinteractive.com/themostseriousgame.ppt>Du kan selv laste ned presentasjonen her.</a>
NY MASKOT: McDonald\'s Interactive har også lansert en rekke nye kandidater til en ny maskot til fastfood-kjeden. <a href=http://www.mcdonaldsinteractive.com/campaign.html>Se forslagene her!</a>
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling