Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

McDonald´s åpner ny «triumfbue» ved Louvre

Franske kunstelskere og gastronomer setter pommes fritten i halsen.

FRANSK ÅPNING: McDonald´s erobrer stadig ny grunn. Nå får de 8 millioner nye potensielle kunder i Louvre. Foto: Scanpix
FRANSK ÅPNING: McDonald´s erobrer stadig ny grunn. Nå får de 8 millioner nye potensielle kunder i Louvre. Foto: Scanpix Vis mer

|||

(Dagbladet.no): Debatten har lenge satt sinnene i kok, både blant matelskere og kunstelskere i Frankrike.
Men nå er det altså klart; hamburgerkjeden McDonald´s feirer sitt 30-årsjubileum med å åpne kjederestaurant nummer 1142 i Frankrike - og det i selveste Louvre.


Den neongule, buede og iøyenfallende M-en vil dermed bli den første «attraksjonen» museets besøkende som kommer med t-banen får stifte bekjentskap med, før de trer inn i museet for å beundre verkene til Da Vinci, Rembrandt, Botticelli og andre store mestere. 


Kunne sagt nei

Louvre har en lovfestet rett til å protestere mot butikker museet ikke anser oppfyller estetiske og kulturelle verdier verdig til å assosieres med det verdensberømte kunstmekkaet. Men McDonald´s har altså kommet igjennom nåløyet. Det samme gjorde forøvrig kaffebarkjeden Starbucks i fjor - også det til heftige protester og underskriftskampanjer.


Motstanderne ber nå presidenten i Louvre om å dra dit pepper´n gror - og mener at Henri Loyrette like gjerne kan steke i sitt eget fett.


Louvre Pour Tous, et nettsted hvis formål er å «informere og forsvare museumet og dets besøkende», sier Loyrette bare hadde behøvd å si ett eneste ord for å hindre at hurtigmatslukten siver forbi Mona Lisas nese. Men fastslår lakonisk: Han valgte noe annet.

I MC-TRØBBEL: Presidenten i Louvre, Henri Loyrette, har godkjent at McDonald´s får åpne utsalg i det verdenskjente museet. Det har ikke gått upåaktet hen, verken hos mat- eller kunstelskere i Frankrike. Foto: Scanpix
I MC-TRØBBEL: Presidenten i Louvre, Henri Loyrette, har godkjent at McDonald´s får åpne utsalg i det verdenskjente museet. Det har ikke gått upåaktet hen, verken hos mat- eller kunstelskere i Frankrike. Foto: Scanpix Vis mer


Det hjelper lite at presidenten garanterer at McDonald´s har lovet at de vil bestrebe seg på å lage en «kvalitets-restaurant» med en utforming som ikke skal stå i grell kontrast til museets image.


Det totale lavmål
- Starbucks var ille, men McDonald´s er det totale lavmål, sier en kunsthistoriker ved Louvre. - Dette er en bekreftelse på det utmattende forbrukersamfunnet og den skremmende utviklingen av mangelfull gastronomi.


Mange i Frankrike ser på «McDo» som en trojansk hest når det gjelder snikglobalisering - og en trussel for franskmenns hang til lange lunsjer og kulinariske nytelser. 

Men mye tyder på at slaget er tapt allerede før den første burgeren floppes i kulturens høyborg i Paris. For mens virksomheten i tradisjonelle brasserier og bistroer er i fritt fall i Frankrike, hadde McDonalds-kjeden 450 millioner kunder innenfor dørene sine i fjor - og Frankrike representerer nå hamburgerkjedens største marked utenfor USA.

Mona Lisa har altså fortsatt gode grunner til å betrakte verden med sitt gåtefulle smil ...


LE BIG MAC: Til tross for at Frankrike er kjent for sitt eget kjøkken tar flere og flere turen innom McDonald´s når de trenger påfyll. Bortsett fra i USA, konsumerer nå franskmenn flere burgere enn i noe annet land. Foto: Scanpix
LE BIG MAC: Til tross for at Frankrike er kjent for sitt eget kjøkken tar flere og flere turen innom McDonald´s når de trenger påfyll. Bortsett fra i USA, konsumerer nå franskmenn flere burgere enn i noe annet land. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling