MUNTER MANN: Mange av Andrej Kurkovs romaner er svarte komedier. Men akkurat i disse dager er det ikke så lett å mane fram latteren. Nå utgir han dagbøker fra Kiev. 
Foto: Nina Hansen
Foto: Per Tormod Nilsen
MUNTER MANN: Mange av Andrej Kurkovs romaner er svarte komedier. Men akkurat i disse dager er det ikke så lett å mane fram latteren. Nå utgir han dagbøker fra Kiev. Foto: Nina Hansen Foto: Per Tormod NilsenVis mer

— Europa lar Ukraina stå alene med Putin

Andrej Kurkov med dagbok fra Maydan-plassen.

LILLEHAMMER (Dagbladet) Direkte fra Kiev kommer Andrej Kurkov (53), Ukrainas best kjente dikter og en av de morsomste forfatterne i Europa. Det vet alle som har lest de absurde komediene «Døden og pingvinen» eller «Venn av avdøde», som er kommet på norsk. Nå blir hans dagbok fra Kiev utgitt i en rekke land.

—Jeg bor 500 meter fra Maidan-plassen. Jeg har skrevet dagbok i 30 år og fortsatte selvsagt etter det som skjedde i november. Egentlig skulle jeg skrive en essaysamling om Ukraina. Nå ble det dagbok fra november til april i stedet.

Kurkov opptrer som snarest på Norsk Litteraturfestival, før han drar tilbake til valget i Ukraina søndag.

Dramatisk valg
—Det er 15—16 kandidater. Noen har kanskje trukket seg, men det er minst ti igjen. Håpet er at Petro Porosjenko, som har størst oppslutning, vinner i første valgomgang. Da reddes et par hundre menneskeliv.

—Var du forberedt på situasjonen som oppsto?

—Det tror jeg ikke noen var. Vi har ingen tradisjoner for denne typen vold. Etter 29. november ble det helt vilt. Jeg var på plassen flere ganger om dagen. Snakket med folk. Lyttet. Forsøkte å analysere. Det var ikke alltid like lett. Først var demonstrantene litt romantiske og naive, så ble de mer preget av profesjonelle revolusjonære.

—Er dagboka personlig?

—Både personlig og politisk. Jeg reiste omkring i landet og snakket med folk. Jeg forsøkte å følge med på det som skjedde.

En ny Stalin

—Opplever du at Europa har sviktet Ukraina?

—Vi er blitt etterlatt alene med Putin. Europa tør ikke gjøre noe av frykt for å miste forretningene med Russland. Det er lite snakk om menneskerettighetene for de 300000 tartarene og de mange ukrainerne som blir undertrykt på Krim. Etter at Krim ble okkupert, var det stille i Europa i to uker. Putin fikk bekreftet at han kunne gjøre som han ville. Det virker noen ganger som om han betrakter seg som en ny Stalin, at han drømmer om å vinne tilbake Sovjetunionen.

—Hva med framtida? Ser du noe håp?

—Man kan håpe at Krim blir fritt igjen. Men det vil ikke skje så lenge Putin sitter med makta. Jeg prøver å være en optimist, men det er sannelig ikke lett.