TAKKER MDG: - Jeg ville ikke vært fornøyd om jeg var MDG-velger i dag, skriver Mathilde Tybring-Gjedde. Foto: Unge Høyre
TAKKER MDG: - Jeg ville ikke vært fornøyd om jeg var MDG-velger i dag, skriver Mathilde Tybring-Gjedde. Foto: Unge HøyreVis mer

MDG-bløff om E18

Tusen takk, MDG! Takket være deres snuoperasjon, får vi endelig en ny E18! 

Meninger

Søndag kveld signerte MDG, Oslo SV og Oslo AP en avtale som sikrer utbygging av E18 helt fra Lysaker til Asker. At de i ettertid kommer unna med å fremstille det som en nedskalering av prosjektet er en historiefortelling uten rot i virkeligheten.

Det er ingen tvil om at hele E18, 17.3 km vei, nå er finansiert med både MDG, SV og Aps signaturer.

E18-utbyggingen er nemlig delt i to byggetrinn. Første byggetrinn består av 2 km og det er nå blitt enighet om at veien skal bygges som planlagt. Den eneste forskjellen er at Høviktunnelen, et veifelt og Ramstadssletta er utsatt til neste byggetrinn. Med en gang første byggetrinn er ferdig, starter man med byggetrinn to. Med andre ord blir, hele E18 blir bygget.

MDG prøver å late som at de ikke har blitt enige om byggetrinn to. De påstår at resten av veien kun bygges dersom man i fremtiden blir enige om en nedskalering av veien. Men det stemmer ikke. Gårsdagens avtale om Oslopakke 3 sikrer nemlig finansiering av hele veistrekningen. Til tross for at partene skal møtes til forhandlinger om fire år og diskutere utformingen av veien, kan ikke Oslo-politikerne stanse veiutbyggingen. De har nemlig blitt enige om å finansiere veien.

Da MDG i går fortalte pressen og sine egne medlemmer at de hadde redusert utbyggingen, fortalte de med andre ord ikke sannheten. Dersom jeg hadde vært medlem av Oslo MDG og innsett at partiledelsen og representantene mine på rådhuset førte meg bak lyset på denne måten, hadde jeg blitt utrolig skuffet.

Jeg hadde ikke vært fornøyd i dag dersom jeg hadde stått på hver eneste dag i valgkampen for at E18-prosjektet skulle vrakes, og så blitt invitert på fest for å feire at akkurat den samme veien ble vedtatt. Det er like ille som om Oslo Høyre skulle invitert meg til å feire at det nå innføres eiendomsskatt i Oslo.

Senest forrige uke kunne Oslo MDG meddele at de fortsatt var imot bussvei på E18, fordi dette ville føre til 50 % økning i veikapasiteten. Når akkurat samme vei nå skal bygges, er det derfor forunderlig at de samme menneskene velger å feire at vi nå får bussveien.

Misforstå meg rett – jeg er ufattelig glad for at det er enighet om en revidering av Oslopakke 3. Jeg er veldig godt fornøyd med at vi nå både får sentrumstunnel, nytt signalanlegg på t-banen, Røa-tunnel, Manglerudtunnel og lokk over E6 på Furuset. Jeg er glad for at alle politikerne i Oslo ville prioritere store kollektivutbygginger, og jeg er glad for at Høyre i regjering betaler 50 % av regningen.

Historien blir derimot feil dersom man ikke samtidig nevner at man får den samme E18 som MDG og SV stilte ultimatum om i valgkampen med på kjøpet.

For selv om MDG nå påstår at ultimatumet kun var en «spissformulering,» så er det en imponerende snuoperasjon partiene har gjort i løpet av få dager. Fra ikke å ville legge «en eneste meter ny asfalt», har de nå altså finansiert 17.3 kilometer ny vei.

Dersom tilliten til politikere og partisystemer skal opprettholdes, må man være ærlige når man snur 180 grader i en konflikt. Det fortjener velgerne våre og det fortjener medlemmene våre.

Det er nå på tide at alle parter støtter opp under avtalen de har signert. Det er fantastisk at vi ble enige om Oslopakke 3 og en ny E18. Dette er en god avtale for hovedstaten vår!