Debatt: Bærekraftig matproduksjon

MDG bør skifte strategi

Havbruk er løsningen!

BLÅTT TAKTSKIFTE: Vi må øke matproduksjonen i havet. Mer enn 70 prosent av kloden er dekket av saltvann. Mindre enn 5 prosent av matproduksjonen skjer i havet, skriver innsenderen. Bilde fra et fiskeoppdrett i Sjona, på Helgelandskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BLÅTT TAKTSKIFTE: Vi må øke matproduksjonen i havet. Mer enn 70 prosent av kloden er dekket av saltvann. Mindre enn 5 prosent av matproduksjonen skjer i havet, skriver innsenderen. Bilde fra et fiskeoppdrett i Sjona, på Helgelandskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer
Meninger

Havbruk gjør at vi produserer mer mat, areal- og energieffektivt enn de fleste andre produsentene. Skremselsbildet MDG prøver å tegne i Dagbladet er feilaktig. Hvem vil være imot å utvikle en mest mulig bærekraftig matproduksjon?

Skal Norge innfri på bærekraftsmålene, må vi akseptere fotavtrykk. Spørsmålet er hvor store de skal være og hvordan vi kan gjøre de så små som mulig. Universitetet i Stavanger la før påske fram en rapport som viser at næringen årlig må investere 80 milliarder for å lykkes med våre visjoner om et blått taktskifte og en bærekraftig utvikling. Investeringene er rekordstore. Næringen leverer!

Samtidig er det sterke strømninger i Norge som ikke aksepterer lokal påvirkning. Industrielle løsninger som bidrar til å svare de store globale utfordringene som klima og mattilgang, møtes med lokal skepsis og motstand.

Vi ser det samme i diskusjonen om fornybar energi, som skal fase ut olje og gassproduksjonen. Når planene om etablering av vindmølleparker settes på agendaen møter det motbør fra dem som bor i nærområdene.

Ironisk nok heies den lokale motstanden fram av miljøpolitikere. Ikke ett sted, men i et omfang som skaper usikkerhet om muligheten for å realisere denne energiformen som et alternativ. Hermstad er blant dem som ikke bare er negative til olje og gass, men også har blitt en sterk røst mot utvikling av fornybar energi.

Innenfor matproduksjonen er havbruk en viktig del av den globale løsningen. Det er FN og flere internasjonale organisasjoner enige om. Objektive fakta knyttet til effektene av havbruk lokalt og globalt tilsier det samme. Vi må øke matproduksjonen i havet. Mer enn 70 prosent av kloden er dekket av saltvann. Mindre enn 5 prosent av matproduksjonen skjer i havet.

Som i spørsmålet om energi, så møter også havbruk lokal motstand. Ofte med relevante spørsmål som vi som næring må ta på alvor. Dessverre også med krav om nedbygging. Hermstad og MDG stiller seg også her i front.

Parallellen til energidebatten er slående. Vi trenger klimavennlig mat. Sjømat er åpenbart ett av svarene. Men aksepten for produksjonen er det smått med, og vi ser mobilisering mot havbruksproduksjon. Hvis MDG skal være en stemme av betydning, bør de skifte strategi. Skal de framstå som et seriøst parti, kan de ikke være mot alt. Hvorfor ikke løfte fram de næringer som er en del av svaret?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.