KAMPSAK: Sekstimersdagen har vært en kampsak for arbeiderbevelgelsen lenge. - I mange år har redusert arbeidstid vært skydd som pesten av konservative partier, skriver innsenderen.
KAMPSAK: Sekstimersdagen har vært en kampsak for arbeiderbevelgelsen lenge. - I mange år har redusert arbeidstid vært skydd som pesten av konservative partier, skriver innsenderen.Vis mer

6-timersdagen:

MDG er ikke mot økonomisk vekst

Det er ingen tvil om at landet vårt er overmodent for en reduksjon i arbeidstida.

Meninger

Redusert arbeidstid har vært en kampsak for arbeiderbevegelsen i generasjoner. Derfor er det svært lite overraskende å se Høyres pressesjef angripe økt velferd for arbeiderne, og Miljøpartiet De Grønnes forslag om redusert arbeidstid.

Innlegget vitner om at Egseth verken kan sin historie, eller har giddet å lese De Grønnes forslag. I stedet kommer platthetene og usannhetene på rullebånd. De Grønne har ikke foreslått å ta ut all lønnsvekst i mer fritid, slik Egseth skriver. Vi har foreslått å ta ut deler av lønnsveksten i mer fritid, en vesentlig forskjell. Vi understreker også at dette må framforhandles av partene i arbeidslivet.

I mange, mange år har redusert arbeidstid vært skydd som pesten av konservative partier. Enten på grunn av deres lammende frykt for endring, eller for deres sympatier med de i samfunnet som har aller mest, og eier mest.

Heldigvis har høyresiden tapt denne kampen, og det er vel knapt noen som ønsker å gå tilbake til en 54-timers arbeidsuke.

Selv om vi nå jobber langt mindre enn før, har vi samtidig hatt eventyrlig økonomisk vekst. Egseth skriver at et samfunn uten økonomisk vekst er lite ønskelig. Da er det jo flaks for ham at vi ikke er mot økonomisk vekst.

Problemet med dagens økonomiske vekst er ikke veksten i seg selv, men at vi stadig vekk skal produsere mer, for å kjøpe mer, for å kaste mer. Siden den industrielle revolusjonen har vi marsjert rett mot stupet, med en blind tro på vekst for vekstens skyld, koste hva det koste vil. Vår oljefyrte og miljøfiendtlige vekst ødelegger selve livsgrunnlaget vårt. Det er denne veksten Høyre har vært, og er garantisten for.

De Grønne er på ingen måte mot privat verdiskapning, tvert imot har vår gründerpolitikk blitt kåret som en av Norges beste av Aftenposten. Men som (nesten) alle har forstått, må også arbeidstakere ha sterke rettigheter, og friheten og muligheten til å kjempe fram flere.

Det er ingen tvil om at landet vårt er overmodent for en reduksjon i arbeidstida. Effektiviseringen går stadig raskere, og vi lever i et nær sagt gjennomdigitalisert samfunn. Hvis vi faktisk skal sikre et trygt og best mulig velferdssamfunn for dem som kommer etter oss, har vi ikke råd til å fortsette rovdriften på mennesker og miljø, slik Høyre og FrP står i bresjen for.

Vi må heller gi folk muligheten til å dele mer på jobbene, og ha mer tid til å forfølge interesser, bidra i frivilligheten, og ta vare på sine eldre. Tid til å starte små bedrifter, og forfølge de gode ideene. Men Høyre har aldri ønsket forandring velkommen, og i hvert fall ikke når det gagner de mange, og ikke de få. De er et arrogant stillstandsparti for de rikeste, som ikke har forstått hvor store endringer som må til for å løse klimakrisen. At de rett og slett bløffer om andre partiers politikk, tror jeg folk flest allerede har gjennomskuet.