Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Olje-Norge

MDG-Hanssons rulett med norske arbeidsplasser

Regjeringen satser på omstilling, men den må skje gradvis. 

AVGJØRENDE:  Petroleumsvirksomheten har vært avgjørende for utviklingen av det norske velferdssamfunnet, skriver olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp), her på Ivar Aasen-feltet, i dette svaret til MDGs Rasmus Hansson. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
AVGJØRENDE:  Petroleumsvirksomheten har vært avgjørende for utviklingen av det norske velferdssamfunnet, skriver olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp), her på Ivar Aasen-feltet, i dette svaret til MDGs Rasmus Hansson. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

MDGs Rasmus Hansson sammenlikner regjeringens petroleumspolitikk med spillegalskap og oljenæringen som et tapsprosjekt. Det Hansson gjør er å spille rulett med lønnsomme norske arbeidsplasser og verdiskapingen i Norges største næring.

Det er underlig at nettopp Rasmus Hansson er så opptatt av lønnsomheten i en bransje han vil legge ned, at han ikke tar seg bryet med å bringe fakta på bordet.

Siden produksjonsstarten på Ekofisk har norsk petroleumsvirksomhet bidratt med ufattelige 13000 milliarder kroner til norsk økonomi, eller mer enn ni ganger utgiftene på årets statsbudsjett. Dette har vært avgjørende for utviklingen av det norske velferdssamfunnet og i form av norske arbeidsplasser. Vi har forvaltet formuen godt og sørget for at de enorme inntektene fra oljen og gassen kommer flest mulig til gode. For å sikre framtidige generasjoner har vi bygget opp et statlig pensjonsfond som nå er verdsatt til i overkant av 7500 milliarder kroner. Å påstå at dette er å drive landet til ruin, faller på sin egen urimelighet.

En av Hanssons mange løse påstander er at etterspørselen etter olje går ned i verden i dag. Tall fra det internasjonale energibyrået viser at oljeetterspørselen har økt med 4,9 millioner fat per dag i løpet av de tre siste årene.

Selv innen byråets togradersscenario vil olje og gass stå for nesten halvparten av verdens energibruk i 2040. Det skyldes at det ikke finnes tilstrekkelige alternativer. At fornybar energi vokser raskt er positivt, men veksten kommer fra et svært lavt nivå. Vind og sol utgjør i dag bare to prosent av energimiksen i verden.

Regjeringen satser på omstilling, men den må skje gradvis. Vi skal jobbe aktivt for å øke fornybarandelen, bruke energi mer effektivt og sikre at norsk olje- og gassproduksjon stadig reduserer sitt karbonavtrykk. Å erstatte kull med norsk gass vil være ett av de mest effektive klimatiltakene for Europa. Regjeringens satsing på karbonfangst og lagring vil også kunne bidra.

Da Norge utarbeidet sitt bidrag til Parisavtalen, la vi til grunn at vi skal nå klimamålene samtidig som vi har en sterk og konkurransedyktig petroleumsvirksomhet. Den representerer rundt 200000 arbeidsplasser og store inntekter til staten. Å legge den ned i løpet av 20 år, slik MDG og Hansson ønsker, er ikke bare gambling, men en bevisst rasering av lønnsomme arbeidsplasser og tapte inntekter som kunne vært brukt på skole, sykehus og velferd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling