MDG kan få en ny nøkkelrolle i norsk politikk

Bompengesaken har satt i gang bevegelser i velgermassen. Det kan åpne for et nytt spill om sentrum, og dermed politisk makt i Norge.

Meninger

Bompengesaken har satt det politiske landskapet i bevegelse. Både Arbeiderpartiet og Høyre mister oppslutning - samtidig - mens andre partier styrker seg. Det er en uvanlig utvikling. Som regel pleier det ene av de to styringspartiene å vokse på bekostning av det andre. Dette kan være et blaff som en følge av bomsaken, men det er også mye som tilsier at dette er en trend som kan fortsette.

I så fall vil det kunne ha stor innvirkning på de politiske samarbeidskonstellasjonene, som har ligget noenlunde fast i Norge de siste 10-15 åra.

FIKK KJEFT: 19 år gamle Hulda Holtvedt er tidenes yngste parlamentariske leder. Da hun leksa opp for Stortinget fikk hun kjeft av presidenten. Video: Stortinget Vis mer

Vi ser allerede de praktiske utslagene dette vil kunne få. I Oslo har MDG vokst kraftig, samtidig som Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har debutert høyt på målingene. Vi ser samme tendens rundt om i landet, også når meningsmålerne spør om partipreferanse dersom det var stortingsvalg. For det borgerlige miljøpartiet Venstre betyr det at de har havnet i et politisk ingenmannsland. De kan ikke samarbeide med bompartiet. Dermed har de sendt et åpent frieri til MDG, hvor tanken er en ny sentrum/høyre-koalisjon med MDG, Venstre, KrF og Høyre.

Frieriet er avslått. Selv om MDG gikk under banneret «Ja til et bifilt sentrum» under Pride i Oslo i helga, er de for tida i et forpliktende forhold med Ap og SV i hovedstaden. Men i prinsippet kan de være villige til å skifte fil. MDG definerer seg som blokkuavhengig.

Den samme tendensen som vi nå ser i Norge, utspilte seg ved det siste EU-valget. De som gikk mest fram var liberale, de grønne og ytterpartiene på høyre side. Sosialdemokratene og kristeligdemokratene mistet sitt flertall. Det åpner for nye allianser, hvor grønne og ytterpartiene på høyresiden sitter med kortene.

På nasjonalt plan i Norge vil en slik velgerforflytning særlig kunne få betydning for sentrum i politikken. Det er interessant, for det er gjennom alliansebygging mot midten at makten finner sitt flertall. Med sin nåværende oppslutning på rundt seks prosent kan MDG få en nøkkelrolle.

Hvis de mener alvor med sin blokkuavhengighet, vil de kunne være en attraktiv partner i en samarbeidskonstellasjon både for Ap og Høyre. Det er til nå avfeid av sentrale skikkelser i begge leire på grunn av oljepolitikken, men det kan endre seg.

For Ap vil Europa-vennlige MDG være en kjærkommen støttespiller i en situasjon hvor Senterpartiet og SV (og Rødt) er blitt så store at de vil true den viktige EØS-bærebjelken i en eventuell ny, rødgrønn regjering. For Høyre vil MDG kunne være en naturlig samarbeidspartner for et nytt sentrum/høyre-prosjekt. Det kan være nødvendig dersom Frp beveger seg for langt bort fra den ansvarlige linja den dagen Siv Jensen kaster kortene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.