UKAS UTSPILL:

MDG må passe på symboleffekten

Lan Marie Berg har dekning for politikken bak utsagnet «Vi elsker bomringen». Men MDG må passe på symboleffekten av partiets radikale utspill.

PARTIPROFIL: Lan Marie Nguyen Bergs tale på valgvaken har skapt oppmerksomhet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PARTIPROFIL: Lan Marie Nguyen Bergs tale på valgvaken har skapt oppmerksomhet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Tenk at dette er blitt noe av det mest politisk kontroversielle, og provoserende, en norsk politiker kan si? Vi elsker bomringen, sa Lan Marie Berg til stor applaus på Miljøpartiet de grønnes valgvake mandag. Ifølge kritikerne er det en hån mot folk som ikke får økonomien til å h

enge ihop på grunn av økte utgifter, og mangler politisk begrunnelse – ut over å fungere som et reint polariserende utspill som skal mobilisere deres egne velgere.

Det er ingen tvil om at Lan provoserer, noe hun også denne gangen har ført til at hun er blitt grovt hetset i sosiale medier. Den langt mer rimelige kritikken treffer likevel ikke heller helt godt. MDG har en klar politisk begrunnelse for bomring-forelskelsen sin. De sier de trenger den for å gjøre byen bedre å bo i, med mindre trafikk og bedre luft. Fordelingspolitisk har de også et poeng. Det er de med lavest inntekt og ikke råd til bil, som har mest glede av økt innsats på kollektiv – og som slipper ulempen ved at bompenger betaler for dette.

På den annen side, det er ikke sikkert dette var så lurt å framføre på denne måten akkurat på dette tidspunktet. MDG gikk mye fram nasjonalt, og vant en formidabel seier i Oslo. Symboleffekten av partiets radikale utspill, er noe MDG vil måtte jobbe med å balansere de kommende årene.

Vurdering av utspillet: Terningkast 4

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.