MDG må trå varsomt

Miljøpartiet De Grønne må velge sine partnere med omhu.

Oslo 20150914
 Rasmus Hansson og Harald Nissen på MDG  valgvaken
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
Oslo 20150914 Rasmus Hansson og Harald Nissen på MDG valgvaken Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer
Meninger

Miljøpartiet De Grønne (MDG) gjorde et brakvalg i årets lokalvalg. På landsbasis gikk partiet fram 3,4 prosentpoeng til 4,2 prosent, og er nå større enn SV.

MDG ser i tillegg ut til å få mer makt enn prosentene skulle tilsi. I mange av landets kommuner er MDG på vippen. Det gir ekstra forhandlingskraft bak partiets krav om en grønnere lokalpolitikk. Men de må trå varsomt når de nå forhandler om makt.

Spesielt har det vært knyttet stor spenning til posisjonen i Oslo. Her er både det borgerlige byrådet og opposisjonen, ledet av Ap's Raymond Johansen, avhengig av MDGs støtte for å få flertall.

Før valget hersket det liten tvil om at MDG var nødt til å samarbeide med venstresida. Nikolai Astrup, leder for Oslo Høyre, mente MDG var snarveien til masseledighet og økonomisk uføre. Byrådsleder Stian Berger Røsland lot ikke døra stå på gløtt for MDG.

Men på valgnatta fikk pipa en annen lyd. Med stupende resultater for Høyre nasjonalt og med et dårlig valg for koalisjonen i Oslo, ymtet både Astrup og ordfører Fabian Stang frampå om et mulig samarbeid med MDG. MDG-partileder Rasmus Hansson grep muligheten. MDG kunne samarbeide med alle i Oslo, så lenge de tilbød en solid miljø- og klimapakke, var hans budskap. Ap og Høyre måtte legge seg i selen.

Mye tyder på at det hele var et spill for galleriet. MDGs velgere i hovedstaden foretrekker Raymond Johansen som byrådsleder med seksgangeren over Røsland. Velgerne kommer i all hovedsak fra venstresida og definerer seg trolig som del av den fortsatt. Med tanke på at det klimaskeptiske partiet Frp var nødvendig for et borgerlig byråd, var et samarbeid utenkelig allerede i startgropa.

Det er derfor ikke overraskende at Røsland kastet inn håndkle og ba Johansen forsøke å lage byråd.

MDG skal først og fremst være et miljøparti og bør strebe etter å være blokkuavhengige. Men Hansson gjør samtidig klokt i å tenke på mer enn hvilke tiltak hans lokale tillitsvalgte kan få i en hestehandel. Politikk handler også om troverdighet, forventninger og politisk kapital.

Hvis hovedstadens MDG-velgere, med lang fartstid som SV- og Ap-velgere skulle våknet opp til at MDG sikret Frp og Høyre fire nye år, ville det vært en effektiv stopper for ytterligere velgerappell fra den kanten.

De lokale forventningene er nøkkelen om MDG skal fortsette å vokse.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.