Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Oljepolitikk

MDG: NHO-leder sitter fast i 1900-talls industrilogikk

Kristin Skogen Lund påstår at Norges eneste klimaparti ikke har planer for fremtiden etter oljen.

KLIMA: NHO direktør Kristin Skogen Lund har kritisert MDG for å ville fase ut oljeproduksjon. Her svarer de.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KLIMA: NHO direktør Kristin Skogen Lund har kritisert MDG for å ville fase ut oljeproduksjon. Her svarer de.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forbindelse med Miljøpartiet De Grønnes landsmøte kommenterer NHO-direktør Kristin Skogen Lund skråsikkert på Twitter at De Grønne vil fase ut oljen i løpet av 15 år uten å fortelle hvordan vi vil erstatte verdiene, jobbene og velferden oljenæringen sikrer.

Aller først må vi anerkjenne at oljevirksomheten har vært viktig og fantastisk for den norske velferdsstaten. Vi har vært både dyktige og heldige med timingen for norsk oljeeksport. Dette har vært et eventyr. Men nå ser vi at fremtiden blir annerledes: Synkende oljepriser og høye norske produksjonskostnader gir dystre utsikter for oljeinntektene.

Gamle suksessoppskrifter blir lett til en hemsko. Derfor er vi nødt til å avlive olje-propagandaen om at en omstilling fra petroleumsnæring er umulig og katastrofal for velferden, som NHO, Schjøtt-Pedersen, Søviknes, Solberg og Støre påstår.

Norge må bli et normalt skandinavisk land, med en næringsstruktur mer lik det andre rike land har, og omstillingen må begynne nå.

Norge er nødt til å redusere utslippene sine, samtidig som vi skaffer oss to ting: Nok arbeidsplasser og nok eksport.

Norge har en langt mindre tjenesteytende sektor enn Sverige og Danmark. 70% av de nye arbeidsplassene må og vil komme innen tjenesteyting – som for eksempel innen helse, kunnskap og kultur. Med andre ord: Sykepleiere, digitalisering, lærere, reiseliv, og designere.

Å ta vare på folk og arbeidsplasser i oljeindustrien, vil si at de får hjelp og støtte til omstilling. Enkelt sagt betyr 200.000 oljearbeidsplasser at 10.000 får en annen jobb hvert år i 20 år. Vi blir et normalt skandinavisk land ved at rundt 7 000 arbeidere årlig omstilles fra oljenæringen til servicenæringer, mens 2 000 går til annen industri, og 1000 til hav og bioøkonomi.

Norge trenger ikke lenger maksimale eksportinntekter. Vi har allerede svært store fordringer på utlandet. I dag eier oljefondet snart 2% av alle børsnoterte selskaper i verden. Vi trenger kun nok eksport til å dekke inn importen vår, så vi kan handle det vi trenger fra utlandet.

I 2016 importerte Norge for 600 milliarder kroner, mens eksportinntektene fra fastlandet lå på 400 milliarder. Dette betyr at vi - uten oljen - har et handelsunderskudd på 200 milliarder. Heldigvis kan gapet minkes med en grønn næringsutvikling innen fisk, hav, metaller, smart digitalisering, fornybar og turisme. I mellomtiden kan vi til og med bruke oljefondsavkastningen på 3-4% som utgjør ca. 240-30 milliarder til å dekke inn fastlandsnorges handelsunderskudd.

Med en synkende oljeetterspørsel og grønne næringer i sterk vekst virker det mest som om det er Skogen Lund og NHO som ikke har solide planer for fremtiden. Som Financial Times siterer hedgefond-manageren Per Lekander på, er det slående hvor stor finansiell påvirkning ren energiteknologi allerede utgjør. Olje har tapt, påpeker de. Verden (les: Norge) har bare ikke skjønt det ennå.

Vi må uansett takke Kristin Skogen Lund for utspillet, som blottlegger NHO-lederens misoppfattede inntrykk av hva en grønn næringspolitikk vil ha å si. Når skal Norges største interesseorganisasjon slutte å romantisk tviholde på 1900-tallets industri-logikk?

Hele Norges coronakart