VIL SPØRRE MER: Partilederne Une Bastholm (nasjonal talsperson MDG) og Bjørnar Moxnes (Rødt). Her i Vandrehallen under det tv-sendte partiledermøtet på Stortinget på valgnatta. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VIL SPØRRE MER: Partilederne Une Bastholm (nasjonal talsperson MDG) og Bjørnar Moxnes (Rødt). Her i Vandrehallen under det tv-sendte partiledermøtet på Stortinget på valgnatta. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Stortinget:

MDG og Rødt bør slippe til fast i spørretimen

Noen minutter ekstra sivilisert debatt og demokrati har både Stortinget, presidentskapet og regjeringen tid til.

Meninger

Det ble ikke bare politisk batalje på Stortinget da statsminister Erna Solberg møtte til den første spørretimen etter valget. For Stortingets to minste partier, Rødt og Miljøpartiet de Grønne, ble det også en kamp om forretningsorden. Ingen av de to partiene, med sin respektive representant hver, fikk lov til å stille statsministeren hovedspørsmål i løpet av de nitti minuttene hun var der. Andre partier har rett til å slippe til i spørretimen. MDG og Rødt må be om lov.

MDG mener det er et demokratisk problem, og har derfor lagt inn en formell protest til presidentskapet. Rødts partileder og eneste stortingsrepresentant, Bjørnar Moxnes, protesterte på sitt vis ved å lage en egen spørretime i Vandrehallen. Direktesendt på Facebook.

Det er ikke nytt at partier med én representant ikke slipper til i spørretimen så ofte som de selv skulle ønske. I forrige periode ble MDGs Rasmus Hansson som regel avspist med et tilleggsspørsmål, på et av de andre partienes hovedspørsmål. Slik ble det også for MDGs Une Bastholm på onsdag.

Matematisk sett er det, som stortingspresident Olemic Thommessen påpeker, slik at Rødt og MDG ikke har krav på mer enn 2/169-deler av tiden. Kjøttvekta avgjør det meste på Løvebakken. Alt fra kontorer og møterom til taletid og rekkefølge, avgjøres av partienes størrelse. Men fordi man ikke fordeler taletida like rigid som matematikken tilsier, vil Rødt og MDG garantert slippe til oftere enn det. Bitte litt vil imidlertid ha mer. Kravet er fast hovedspørsmål i spørretimen.

Det bør de også få. Spørretimen er en av Stortingets viktigste kontrollfunksjoner. Særlig sentral er den som arena for representantene til å avkreve regjeringen svar om dens holdninger til dagsaktuelle politiske spørsmål. Det er også en av opposisjonens beste muligheter til å stille regjeringen til veggs foran åpen mikrofon og et lyttende pressekorps. Når det nå er blitt flere partier må Stortinget endre praksis. Det svekker det politiske systemets legitimitet at bare fem av sju opposisjonspartier har rett til å utfordre regjeringen med et eget hovedspørsmål i spørretimen.

I praksis betyr det at andre partier må avgi taletid. Det er nok upopulært, men like fullt rettferdig. Alternativt, og like fruktbart, er det å utvide spørretimen. Stortingspresidenten mener imidlertid spørretimen er lang nok allerede, og uttrykte på NRK P2 bekymring om hvor lenge statsministeren må stå oppreist i salen for å svare på spørsmål. Det var et kroneksempel på hvor dårlige argumenter motstandere av å slippe til Rødt og MDG har.

La dem spørre, mener vi. Noen minutter ekstra sivilisert debatt og demokrati har både Stortinget, presidentskapet og regjeringen tid til.