<strong>VANSKELIGERE MED MDG:</strong> Partiets oppskrift vil bare bidra til å gjøre det grønne skiftet vanskeligere, skriver innsenderen. På bildet, miljøbyråd i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg og de to nasjonale talspersonene Arild Hermstad og Une Bastholm i MDG. Foto: Cornelius Poppe / NTB SScanpix
VANSKELIGERE MED MDG: Partiets oppskrift vil bare bidra til å gjøre det grønne skiftet vanskeligere, skriver innsenderen. På bildet, miljøbyråd i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg og de to nasjonale talspersonene Arild Hermstad og Une Bastholm i MDG. Foto: Cornelius Poppe / NTB SScanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Grønn økonomi

MDG svekker velferden vi tar for gitt

Bompengeopprøret vi ser nå, blir en mild bris sammenliknet med den orkanen MDGs politikk legger opp til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert
Vetle Wang Soleim
Vetle Wang Soleim Vis mer

Kommune- og fylkestingsvalget nærmer seg, og Miljøpartiet De Grønne (MDG) ligger an til å få økt innflytelse i mange fylker og kommuner. Hadde MDG fått styre næringspolitikken på Stortinget hadde det imidlertid ikke vært mange kroner å fordele på de kommunale budsjettene.

En rapport utarbeidet av konsulentselskapet Menon viser at oljen finansierer 17 prosent av alle årsverk i MDG-styrte Oslo. Det tilsvarer 7000 kommunalt ansatte, som med deres politikk ville gått en usikker framtid i møte. Oslo totale inntekter fra olje- og gassnæringen, som MDG ønsker å legge ned, tilsvarer over 4 milliarder kroner. Eller 2,5 ganger så mye som eiendomsskatten byrådet tar inn.

Statens inntekter fra olje- og gass i 2019 er anslått til 263 mrd. kroner. Det tilsvarer like mye som vi bruker på alle sykehusene, politiet, Forsvaret og drift og investeringer i jernbane. Det virker å være viktigere for MDG å fjerne disse inntektene enn å faktisk bruke pengene på grønnere løsninger.

MDG svekker velferden vi tar for gitt

MDGs næringsfiendtlige politikk stopper dessverre ikke der. Av de næringene som faktisk er lønnsomme, er MDG mot deres videre vekst. Sånn som i oppdrettsnæringen, hvor de bare vil gi konsesjoner basert på én teknologi. Eller gruvenæringen, hvor man utvinner mineraler som er nødvendig for det grønne skiftet.

Sistnevnte har skapt uenighet innad i miljøbevegelsen; motstanden mot gruvedrift på ene siden, og et sterkt ønske om mineraler som kan gå inn i grønn teknologi på andre siden. Ikke noen land kommer til å ha penger til å gå i grønnere retning hvis ikke innbyggerne har en jobb å gå til, hvor de betaler skatt inn til fellesskapet, framfor å ta penger ut av statskassa.

I tillegg skal alle motorveiprosjekter skrinlegges, slik at bedriftene ikke får levert varene sine. Oppdrettsfisk som skal rekke markedene i Europa og verden skal heller stå i kø inn til knutepunktene eller på dårlige vinterveier.

Gjennom nye veier og transportårer har vi bygd dette landet sammen, og det vil vi fortsette med, selv om MDG ikke er enig. Det er ikke selve veien som forurenser, det er bilene som kjører på den, som forurenser. Derfor har vi både økt samferdselsbudsjettet med 75 prosent siden 2013, og gitt elbilene store fordeler for å skifte ut bilparken.

Grunnen til at MDG-politikere kan drive valgkamp og love nye dyre tiltak er fordi norsk økonomi går bra og skatteinngangen til kommunene er god. De siste tre åra er det skapt 109.000 nye jobber og fire av fem av disse er i det private. Hadde MDG fått gjennomslag, hadde bedrifter og arbeidsfolk fått en skatteregning på 46 mrd. kroner, over dobbelt så mye som SV foreslår, oppdrettsnæringen hadde blitt hardt regulert og oljesektoren lagt ned.

Det er faktisk mulig å gjennomføre en politikk som får ned utslippene, uten at man svekker den velferden som nordmenn tar for gitt. Ved å ta i bruk markedsmekanismer som CO2-avgift og EUs kvotesystem, skal vi nå Norges klimamål. Det er Høyre garantisten for. Samtidig har vi økt støtten til Enova, slik at næringslivet får støtte til prosjekter som bidrar til det grønne skiftet. Elbilsatsingen har gjort at over halvparten av nybilsalget er nullutslippsbil og kollektivsatsingen er rekordstor.

Dette er tiltak som bidrar til at Norge blir et lavutslippssamfunn, samtidig som folk kan like og akseptere klimapolitikken. MDGs oppskrift vil bare bidra til å gjøre det grønne skiftet vanskeligere.

MDG må svare på hvordan de mener norsk næringsliv skal ta del i det grønne skiftet, når de samtidig vil sende en enorm skatteregning til de samme bedriftene som skal gjøre grønne investeringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer