MDG trenger en nasjonal idé

MDGs prosjekt i Oslo er klart og tydelig. Men uten en nasjonal overbygning blir det for smått.

LANDSMØTE: Nasjonal talsperson Arild Hermstad
på MDG landsmøte på Fornebu. Foto: Ola Vatn / NTB scanpix
LANDSMØTE: Nasjonal talsperson Arild Hermstad på MDG landsmøte på Fornebu. Foto: Ola Vatn / NTB scanpixVis mer
Kommentar

«Er det en klimastreiker i salen?»

Den ene av de to nasjonale talspersonene, Arild Hermstad, måtte rope opp igjen klimastreikerne som åpnet landsmøtet i går ettermiddag - ledet an av Penelope Lea (14). De hadde glemt igjen noen effekter på scenen som talerne nå gikk og tråkket på. Det tok seg jo ikke ut.

MDG har startet en ryddejobb i organisasjonen også, for eksempel ved at begge talspersonene fikk holde en landsmøtetale hver - ikke én felles som ved forrige landsmøte, som vi mente fikk det til å framsta som en konfirmasjonstale.

Siden den gang har også partiet fått et imponerende fotfeste i Oslo, med kompromissløs miljøpolitikk som skaper overskrifter - og likevel tiltrekker seg velgere.

Nasjonalt mangler det likevel noe.

BUET UT: Statsminister Erna Solberg fikk ikke applaus fra klimastreikende ungdom utenfor Stortinget. Reporter: Mats Rønning. Video: Mariann Habbestad. Vis mer

Partiet har bare én representant på Stortinget, men ulikt Rødt klarer ikke MDG å etablere konkrete, nasjonale vinnersaker. Oljepolitikken er ikke vinnersaken, ennå. Partiet skal likevel ikke legge den til side - men utvikle den og konfrontere flertallet med regnestykker som viser den økonomiske langtidsrisikoen.

På dette landsmøtet skal partiet utvikle matpolitikken sin. Den kan ha en appell hvis partiet lykkes med å knytte den til distriktsinteressene den på mange måter frir til. Her virker det som MDG holder igjen, uvisst av hvilken grunn.

MDG har enda et kort å spille på, som de ikke har utnyttet til fulle. De har en internasjonal tilnærming, positiv til europeisk samarbeid (f. eks. Acer) på en helt annen måte enn SV , Sp og Rødt. For Arbeiderpartiet vil de kunne være en kjærkommen partner for å vippe balansen i deres retning, og dermed et godt argument for hvorfor Ap gjør lurt i å se mot MDG - også nasjonalt.

Samferdselspolitisk har partiet fra tida i Oslo vist seg som gode taktikere, nå sist ved å gå inn for lavere kollektivpriser og gratis barnebilletter - for å møte Oslo Høyres velgerfrieri om lengre «bomrabatt» i byen.

En samferdselsminister fra MDG etter 2021? Det hadde sikkert vært noens skrekk, men også et solid statement for de grønne - kanskje mot å gi litt etter i oljepolitikken.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.