Debatt: Klima

MDGs gassbløff

I overgangsfasen til et utslippsfritt samfunn, vil den norske petroleumsnæringen i åra som kommer spille en nøkkelrolle for å senke de globale utslippene.

LITEN TVIL: Det bør være liten tvil om klimapotensialet som ligger i gasseksport, skriver innsenderen. Bilde fra Statoils anlegg på Melkøya for mottak av gass fra Snøhvit-feltet. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
LITEN TVIL: Det bør være liten tvil om klimapotensialet som ligger i gasseksport, skriver innsenderen. Bilde fra Statoils anlegg på Melkøya for mottak av gass fra Snøhvit-feltet. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer
Meninger

I Dagbladet 1. april kommer MDG-politiker Eivind Trædal med en rekke feilaktige påstander om olje- og gassnæringen, som ikke bør få stå uimotsagt. I tillegg fortsetter de grønne å fremme urealistiske forslag som innebærer symbolsk selvpisking i klimaets navn.

Trædal mener det er misvisende å hevde at norsk gass kan erstatte kullkraft i Europa, blant annet fordi de klimastreikende skoleungdommene «bare» vil avvikle oljenæringen. I sitt partiprogram tar MDG til orde for å stanse enhver åpning av nye olje- og gassfelt i løpet av en 15-årsperiode. Trædal villeder med andre ord velgerne når han nå later som noe annet.

Det bør være liten tvil om klimapotensialet som ligger i gasseksport: I 2016 reduserte Storbritannia sine utslipp fra strømproduksjon med 25 millioner tonn CO2, blant annet fordi de valgte å erstatte kull med langt mindre miljøfiendtlig norsk gass. Denne utslippsreduksjonen tilsvarte alene rundt halvparten av Norges totale klimagassutslipp. Det er synd at tiltak som dette ikke framheves mer, i et stadig mer radikalt MDG, som nekter å innse at klimautfordringene er et globalt problem som følgelig krever globale løsninger.

For å toppe den klimapolitiske useriøsiteten, tar MDG i disse dager de streikende ungdommenes krav til Stortinget. De tre kravene som nå tilsynelatende har blitt De Grønnes politikk, er i sedvanlig MDG-stil, forslag som bare innebærer symbolsk selvpisking i klimaets navn.

I overgangsfasen til et utslippsfritt samfunn, vil den norske petroleumsnæringen i åra som kommer spille en nøkkelrolle for å senke de globale utslippene. Samtidig vil vi ha de nødvendige ressursene til å fortsette den storstilte forskningen på miljøvennlig energi.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.