ME-diagnosens utfordring

Hjernen styrer mer enn folk flest er klar over.

Påvirker immunsystemet: «Det er dokumentert at ytre og indre belastninger kan påvirke immunsystemet. Inntil det finnes en ME-test må vi være åpne for at diagnosesekken kan inneholde mye», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: AFP/Scanpix
Påvirker immunsystemet: «Det er dokumentert at ytre og indre belastninger kan påvirke immunsystemet. Inntil det finnes en ME-test må vi være åpne for at diagnosesekken kan inneholde mye», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukers spennende forskningsnyheter har gitt en del av pasientgruppen et sårt tiltrengt håp. Men ME er fortsatt en eksklusjonsdiagnose, basert på rapporterte symptomer og sykehistorie.

Det finnes ingen biologisk markør eller test for å påvise ME. Dette påvirker de som får diagnosen og de som setter den. La oss ta med den kunnskapen sammen med erkjennelsen av at hode og kropp henger sammen.

Mange med ME-diagnose har hatt en infeksjon som start. Kroppen min kollapset etter åtte uker på kortison, fulgt av lungebetennelse og sykehusopphold. Kroppen restituerte seg ikke som forventet, og jeg presset meg for å gjennomføre aktiviteter. Legen fant ingen feil. Når kroppen ikke fungerer er det naturlig å bli irritert og frustrert. Det betyr ikke at jeg er psykisk syk, gjør det vel?

Influensafølelse, hjernetåke, søvnproblemer og magesmerter ble en del av hverdagen. Spesialisten ga meg ME-diagnose og dårlig prognose, men jeg var fortsatt optimistisk inni meg og positiv utad. Frustrasjonen holdt jeg for meg selv.

Si fra hvis du med hånden på hjertet tror du er mentalt upåvirket etter at kroppen har sviktet deg over tid. Prøv selv; du er topp motivert og i gang med livet. Så drar noen teppet under beina dine og sier at framtida er avlyst på ubestemt tid. Samtidig er hverdagen full av fysiske plager. Hvordan føles det?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer