«Mean Girls»

Syrlig, slemt og morsomt om amerikansk high school-liv.

FILM: Hvem skulle tro at det går an å lage noe virkelig morsomt innen sjangeren high school-komedie?«Mean Girls» handler om nettopp det, om slemme piker. Om rykter, sjalusi, baksnakking, mobbing, klikkdannelser og en evig konkurranse om å være mest populær. Manus er basert på «Queen Bees and Wannabes», ei håndbok skrevet for å hjelpe voksne forstå sine tenåringsdøtre bedre. Selv om overdrivelsene står i kø, vil mange som husker tenåra kjenne seg igjen. Ja, jeg lurer på om filmen kanskje fungerer bedre for oss godt voksne enn for tenåringene sjøl?

For Cady (Lindsay Lohan) blir møtet med high school et sjokk. Hun har problemer med å orientere seg, knekke kodene, forstå slangen - i det hele tatt: Hun er fullstendig utafor. Hun blir venner med to av skolens tapere, men blir mot alle odds samtidig tatt opp i klikken til skolens slemmeste og mest populære jente. Cady spiller et dobbeltspill, men oppdager at det er vanskelig. På flere måter.

Midt i all humoren og ironien gjøres det et hederlig forsøk på å forklare noe så komplisert som mekanismene bak gjengdannelser og mobbing, og om vi ikke får svaret så blir det sentrale spørsmålet stilt: Hvordan klarer skolens mest populære å beholde sin status, når alle virkelig hater dem?

Regien ved Mark Waters («Freaky Friday») er fiks og kjapp, og skuespillet bra over hele linja. Ja, innen sjangeren er dette nærmest som et mesterverk å regne. Det er kanskje ikke så mye å skryte av, men likevel.