Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Med astrodikt til litteraturfestival

Ingvild Haugland Tokheim (16) ble inspirert av verdensrommet til å skrive vinnerdiktet «En liten hendelse i tid-rommet».

Ingvilds dikt ble plukket ut som ett av godt over 200 dikt som kom inn i konkurransen om makt og grenser. Det vil, sammen med 12 andre dikt, trykkes i boka «Makt: Lesestykker for framtida».

Dessuten får Ingvild reise til Bjørnsonfestivalen i Molde i august, der hun skal lese diktet på et ungdomsarrangement - mot honorar.

Språkmektig

Til daglig går Ingvild på Oslo Katedralskole. - Jeg har alltid likt språkfagene best, i år har jeg hatt både norsk, engelsk, fransk og russisk.

Kanskje ikke så rart, da, at Ingvild er så glad i å skrive. Hun skriver mye dikt, men vinnerdiktet er visst ikke helt typisk henne.

- Jeg hadde lyst til å skrive noe med litt politisk brodd, i motsetning til hvordan jeg vanligvis skriver. Det er basert på følelser fra en veldig vakker drøm jeg hadde, blandet med den harde realismen jeg ser i virkeligheten. Dessuten er jeg fascinert av verdensrommet og astrofysikken, og fikk vel en del inspirasjon derfra.

Aktiv

På fritida prøver Ingvild å få med seg det meste som skjer av sosiale begivenheter. Hun trener fekting, har dykkersertifikat, er medlem i mange av elevsamfunnene på skolen, politisk engasjert, og aktiv i Natur og Ungdom. Derfor har hun ikke så mye tid til å lese som før.

- Jeg er opptatt av fabelprosa av ulike sorter, og medlem i blant annet The Shadow Project (Oslo sciencefiction-klubb) og Arthedain (Tolkien-foreninga). Jeg leser lite dikt og lyrikk egentlig, heller romaner, og har særlig sans for Joyce, Nietzsche og Kafka.

Les diktet

«En liten hendelse i tid-rommet»

Blant billioner av spiralgalakser,

i armen på en tilfeldig,

i et velkjent solsystem

av en heldig middels-planet

rundt en tilfeldig stjerne,

som er alt,

for dem vi kaller alle.

Før tidens revers,

og blant vått løv i østlige vinder,

hviskende stillhet, høyreiste fjell,

barbente føtter på fuktig, varmt tregulv,

og en mørkeblå innsjø,

hvor disen ligger som en røyk over vannet,

sånn rent for skjønnhets skyld.

Midt i det vakre,

under vinduet til evigheten,

for oss som kan se,

observerer fordi vi er her,

en liten leir av allerede døde,

avstumpede, ferdige, som aske,

venter på en krympende fremtid,

bundet i smerten de aldri ba om,

kosmisk kaos og tilfeldighet,

ikke vår skyld at graden av entropi blir høyere,

men urett er skapt av mennesker

og i støv, blod og fattigdom for de store

blir håpet stadig mindre,

så ikke fortell dem

at universet

ekspanderer.

Av Ingvild Haugland Tokheim

INSPIRERT AV VERDENSROMMET: Ingvild (16) skrev «En liten hendelse i tid-rommet», som gikk helt til topps i diktkonkurransen «Makt - på grensa?»
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media