Med barn som ofre

- Nå har det hendt, sa barnepsykolog Magne Raundalen på TV2. Han kommenterte det tragiske faktum at en desperat mann holdt småbarn og ansatte som gisler i en barnehage i Ryfylke. Raundalen visste ikke at dette skuespillet var «tiltenkt» den kanalen han lot seg intervjue i.

Er dette virkelig?

Psykologens sjokk reflekterte snarere vår felles angst: Har vår lille verden blitt slik at barna våre ikke er trygge i barnehagen? Og når en Per Ståle Lønning i snart nedlagte «Sentrum» kan forkynne at han fikk brev fra gisseltakeren for ti dager siden, melder spørsmålet seg bak både netthinnenes og TV-ens bilder av en beleiret barnehage: Er dette overhodet virkelig?

Jo da, i hvert fall i den forstand at det hele skjedde, og så pass fikk vi i det minste vite om en hendelse av den sorten som gjerne etterlater flere spørsmål enn svar: at en 39 år gammel mann, bevæpnet med haglgevær, tok seg inn i barnehagen fordi han angivelig hadde mistet samværsretten til sine to barn.

Deretter ble det lenge spekulert i nyhetssendingene. Og mange spørsmål ble stilt. For eksempel det helt overflødige i NRK Dagsrevyen til en reporter på stedet: Hvordan har stemningen vært i Hjelmeland i dag?

Regi

Men dette skjedde før kveldens største sjokk: at brevmottaker Per Ståle Lønning sendte hele saken for åpen skjerm i «Sentrum», uten å gi noe som helst svar på dramaets bakgrunn, selv om han meldte høyt ved kortbordet: Dette er en personlig tragedie, og den kunne vært unngått, var hans påstand.

Men hvordan? I hvert fall ikke ved at gisseltakeren prosederte sin sak på direkte telefon til Lønning og hans psykolog/advokat/forsmådde fedre-panel i «Sentrum» mens inntrengeren holdt uskyldige barn i sin varetekt, i et program hinsides all presseetikk, og for den saks skyld bortenfor redaksjonell kontroll og forståelse av medienes rolle. Og til absolutt forstyrrelse for dem som utøvde sin samfunnsplikt på åstedet og forsøkte å bringe fram en løsning på en akutt og truende situasjon.

Da hjalp det ikke stort at diskusjonen i «Redaksjon 21» i NRK holdt et langt høyere nivå. For dette var kvelden da TV2 gikk langt over streken og kanalsjef Kåre Valebrokk fikk viktigere ting å tenke på enn at hans nestkommanderende Finn H. Andreassen samme dag forlot skuta med seks måneders frist på å innlevere firmabilen.

dag.solberg@dagbladet.no