Med bil til Sibir

En av de mange fine tingene med radiolytting, er at du lett kan kjøre bil samtidig.

Det finnes biler med fjernsyn i dashbordet, hvis du absolutt vil krasje og se på Tande-P. på én gang. Og dersom du nå sitter i bilen og drøyer ventetida på rødt lys med denne avisa, vil du straks merke at det for lengst er blitt grønt. Det er derfor den sinte mannen med det høye blodtrykket i bilen bak deg tuter så iltert akkurat i dette øyeblikk.

Med andre ord: Radio er best for deg som kjører bil og vil ha interessant følge på turen. Den eneste ulempen kan oppstå i det du er kommet fram dit du skal. Noen ganger hender det nemlig at selskapet er så interessant at du ikke vil gå. Dette forklarer at det slett ikke alltid er grunn til å mistenke alle mennesker som sitter helt stille og alene i parkerte biler. Ikke alle venter på en kurér som skal overlevere en pakke med hvitt pulver. Ikke alle er privatdetektiver som skal finne ut om naboen din er utro. Noen av dem er bare radiolyttere på en biltur som nådde veis ende midt i en super radiofortelling.

Ukjent helt

En slik fortelling dukket opp i NRK P2s «Verdt å vite» midt på dagen i går. Der fikk programleder Erik Tunstad forfatter Steinar Wikan på besøk, med hans nye bok om vår glemte polarhelt og feltzoolog - den for meg totalt ukjente Johan Koren.

Så til alle som måtte lure på hvorfor et ensomt fjols ble sittende og dogge inne i en parkert Hiace på Sankthanshaugen i Oslo i går: Det var bare meg - som ikke klarte å gå fra historien om Johan fra Fredrikstad, mannen som 17 år gammel ble med Roald Amundsen og en belgisk biolog til Antarktis, der de ble liggende fastfrosset i polarisen i 13 måneder. Siden ble han værende i felten - i Pasvikdalen, Sibir og Alaska, helt til han døde av spanskesyken i Vladivostok i 1919. Det var året etter at Koren flyttet fra landsbyen øst i Sibir, der han en gang måtte bli med utenfor døra og slåss med en annen vitenskapsmann om kvinnen han forelsket seg i. Vår helt tapte slåsskampen i de førti kuldegradene - og måtte amputere en finger etterpå - men vant kvinnehjertet.

Lyst på mer

Og ikke nok med det . Da forfatter Steinar Wikan hadde kjempet seg inn til landsbyen i Sibir for å lete etter spor, møtte han den eldgamle hedersmannen Fjodor. Som helt siden 1918 hadde lurt på om ingen snart skulle dukke opp og spørre etter hans gamle venn, Johan Koren!

Der og da, i førersetet bak en doggfylt frontrute, fikk jeg lyst til å kjøre ned til nærmeste bokhandel og spørre etter boka om Johan.

Slik er det med god radio. Du får lyst på mer.