Med bind for munnen

SI DIN MENING: Gi oss din reaksjon på innholdet i ukas :sterke utspill! Send e-post til fredag@dagbladet.no og skriv «sterke utspill» i emnefeltet. Hver fredag trykker vi tre Delta i debatten på dagbladet.no/manual

DENNE UKA festet den relativt ukjente organisasjonen «Sinnataggens Venner» munnbind på statuene i Frognerparken. Dette var for å vise solidarietet med fattige land de mener Verdensbanken knebler med sin politikk. Men aksjonen kunne også oppfattes som en støtte til alle demonstrantene som myndighetene har brukt måneder på å forsøke å kneble.

- Politikere og politiet i Oslo behandler kritikere av Verdensbanken på en måte som truer ytrings- og demonstrasjonsfriheten, uttalte advokat Harald Stabell, som representerer demonstrantene.

JEG SYNES IKKE det verste er de fysiske forsøkene på å sabotere demonstrasjonen, gjennom å bryte kontrakter om overnatting, avsperre sporveisstasjoner, true med å arrestere tilreisende demonstranter fra våre naboland eller fremskynde fengsling av kjente demonstranter som Stein Lillevolden. Det verste er at man umyndiggjør folks politiske meninger, ved å fremstille dem som pøbler. Det har ikke vært én nyhetssending de siste dagene uten massiv skremselspropaganda.

- Jeg kan vanskelig tro at dette blir en fredelig demonstrasjon, det er for naivt! sa en fruktselgende dame på Youngstorvet til TV2. Så får vi møte en kar som skal overnatte i butikken sin, bevæpnet med balltre. Stadig vekk kryssklippet med bilder av steinkastende ungdommer.

For dette er godt nyhetsstoff! En nylig publisert rapport - som Verdensbanken har vært med på å utarbeide i samarbeid med hundrevis av uavhengige organisasjoner - viser at Verdensbankens politikk både øker fattigdom og korrupsjon. Det har ikke den samme nyhetsinteressen.

«YTRINGSFRIHET» er en vrien nøtt. Det er bare et par måneder siden den samme advokat Harald Stabell representerte Sven O. Høiby i hans forsøk på å stanse Otto Jespersens «Svenno-vitser» på TV2. Når Tore Tvedt misjonerer for å få flere unge mennesker inn i sitt nynazistiske nett, krysser jeg fingrene for at domstolene vil få ham til å holde kjeft, men når puritanske sørlendinger vil nekte godgutten Marilyn Manson å spille i Kristiansand, da er det jeg som roper på ytringsfrihet.

MITT STØRSTE ØNSKE for dagene fremover er at all fokuseringen på balltrær, pepperspray, vannkanoner, krisefengsel, sperringer og skjold, ikke skremmer idealistisk ungdom fra å møte opp for å fortelle makta hva de mener.

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladet FREDAG.

KNEBLES: Denne uka fikk Sinnataggen bind for munnen - for å vise solidaritet med fattige land som blir kneblet av Verdensbankens politikk. Men det er ikke bare fattige land som knebles, skriver artikkelforfatteren.