Menneskerettigheter:

Med blod på hendene

Venezuela og Maduro-regimet er et sårt og vanskelig spørsmål for deler av den norske venstresiden. De er fanget i en rituell anti-amerikanisme der det er dårlig plass for kritisk tenkning i alternative retninger.

Bryter menneskerettigheter: Venezuelas president, Nicolas Maduro, står for en rekke grove brudd på menneskerettighetene. Foto: AP / NTB scanpix
Bryter menneskerettigheter: Venezuelas president, Nicolas Maduro, står for en rekke grove brudd på menneskerettighetene. Foto: AP / NTB scanpixVis mer
Meninger

Brudd på menneskerettighetene har ikke noe datostempel. Overgrep skal ikke gjemmes bort i gode hensikter eller politisk ideologi. Alle makthavere som bryter menneskerettighetene må stilles til ansvar, uansett hvilken farge de har på flagget eller politikken. Det gjelder også regimet i Venezuela som ledes av Nicolas Maduro. En ny FN-rapport fastslår at Venezuela mangler rettssikkerhet og at folk blir torturert og drept for sine politiske meninger. Samtidig lider hele folket på grunn av mangel på mat og medisiner. Flere millioner har flyktet fra landet for å slippe unna krisen.

FNs leder for menneskerettsspørsmål, Michelle Bachelet, la sist fredag fram en rapport om situasjonen i Venezuela. I rapporten står det at 6800 personer er blitt drept i Venezuela det siste halvannet året. 5300 av drapene ble begått av Maduros sikkerhetsstyrker i fjor. Ytterligere 1569 personer ble drept under liknende omstendigheter fra 1. januar og fram til 19. mai i år. Flere av drapene var rene henrettelser. Rapporten er bl.a. basert på utsagn fra menneskerettsforkjempere, ofre, ofrenes familier og vitner.

Rapporten forteller også om utbredt bruk av tortur. Både kvinner og menn blir utsatt for tortur og nedverdigende bruk av straff. Dette omfatter elektrosjokk, kvelning med plastposer, vanntortur, slag, seksuelle overgrep, nektelse av mat og vann, stressposisjoner og bruk av ekstreme temperaturer. Både sikkerhets- og etterretningstjenesten benytter seg av slike metoder, ifølge FN-rapporten. Myndighetene i Venezuela avviser rapporten og sier den er ensidig og bygger på falske anklager. Det er en normal reaksjonsform blant regimer som blir beskyldt for grove brudd på menneskerettighetene.

Venezuela og Maduro-regimet er et sårt og vanskelig spørsmål for deler av den norske venstresiden. De er fanget i en rituell anti-amerikanisme der det er dårlig plass for kritisk tenkning i alternative retninger. Kritikken mot Maduro-regimet avvises med henvisning til at USA driver en økonomisk krigføring mot Venezuela. Her hører vi et ekko av forsvaret for ettpartistaten Cuba.

Det er ingen tvil om at USAs boikott er medvirkende til den vanskelige situasjonen for vanlige mennesker i Venezuela. Å bruke dette som middel til å hvitvaske regimets blodige hender, er kynisk, feigt og politisk uholdbart. Venezuela trenger demokrati og respekt for menneskerettighetene, ikke makthavere som fører krig mot store deler av landets befolkning

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.