Med blod på tann

Vampyrinteresserte er hermed invitert til et lite festmåltid.

E. Elias Merhiges film om innspillingen av F.W. Murnaus legendariske «Nosferatu» boltrer seg i mulige forklaringer på hvorfor verket ble så overbevisende som det ble, og det enkleste er som regel pistol: Den tyske skuespilleren Max Schreck, Murnaus vampyr, var rett og slett et sånt blodtørstig monster.

Redselsfull

Willem Dafoe spiller ham i «Shadow Of The Vampire». Ingen kunne vært et bedre valg. Dafoe ser mildt sagt særpreget ut fra naturens side. Påført vampyrsminke ter han seg som en mellomting mellom dyr og menneske, et nattas uforutsigbare, flyktige vesen - redselsfull og fascinerende på en gang. En meget god skuespiller, dessuten, med evne til å komme under huden på sine figurer.

Schreck er blitt lovet en gourmetmiddag i form av den kvinnelige hovedrollens hvite hals, bare han leverer de varene Murnau (John Malkovich) trenger.

Plagede sjeler

Dette er Malkovichs og Dafoes film fra ende til annen. Den tyske regissørens besettelse og kyniske spill for å oppnå det ønskede resultat formidles sylskarpt av Malkovich - hvis spesialdistanse nettopp er den kjølige manipulasjon han her leverer bildet på. Birollene er ikke dårlige de, heller, Udo Kier er for noen alltid en grunn til å gå på kino.

Vi kan velge å gå inn i det med hud, hår, liv og sjel - eller se filmen som det tankeeksperimentet den er med sine uvanlige portretter av to plagede sjeler. Det er intenst medrivende.

Vampyrentusiaster får ha en riktig god middag.

PÅ HOGGET: Willem Dafoe er Oscar-nominert til beste birolle for innsatsen som Max Schreck i «Shadow Of The Vampire», og stort likere en vampyr går det vel ikke an å bli.