DEBATT

Debatt: Delt omsorg

Med delt omsorg vil barna ha større mulighet for å bli hørt

Man burde være langt mer skeptisk til Barneombudets uttalelser rundt omsorgsløsninger ved samlivsbrudd.

Illustrasjonsfoto: wk1003mike / Shutterstock / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: wk1003mike / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Barneombudets motstand mot delt omsorg er påfallende. Flere ganger har Anne Lindboe eller andre representanter for Barneombudet vært i media og uttrykt sin motstand mot delt omsorg som utgangspunkt etter samlivsbrudd. Barneombudets fremstilling av delt omsorg er at det innebærer 50/50 bosted, annenhver uke hos hver forelder. Slik er det ikke.

Hva delt omsorg innebærer i forskningen er at barna bor cirka 35-65 prosent hos hver forelder, og i lovverket vil det i praksis handle om at foreldre med delt omsorg har like rettigheter og forpliktelser i forhold til sine barn. Dette er også beskrevet i BUFDIRs hefte «Barn og brudd» om delt omsorg (bosted): «En avtale om delt bosted kan like godt gå ut på at barnet tilbringer for eksempel 60 eller 70 prosent av tiden hos en av foreldrene og 40 eller 30 prosent hos den andre».

Om ett fast bosted står dette: «I de fleste tilfeller er det slik at barnets faste bosted er der barnet bor mesteparten av tiden, selv om barnet i prinsippet kan ha samvær med den andre forelderen opp til 50 prosent av tiden». Med andre ord er ikke omsorgsløsninger relevant for botiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer