Med denne boka vant hun Vesaas' debutantpris

Fundamentalt om liv og død fra Kjersti Annesdatter Skomsvold (30).

EGEN STEMME: Den 30-årige Kjersti Annesdatter Skomvold finner i sin debutroman en helt egen stemme til en gammel kvinne. Foto: Krister Sørbø
EGEN STEMME: Den 30-årige Kjersti Annesdatter Skomvold finner i sin debutroman en helt egen stemme til en gammel kvinne. Foto: Krister Sørbø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: «Jeg identifiserer meg med bananen, for ikke bare er jeg krum, jeg har jo også blomst uten kjønnsorganer og frukt uten frø, og er derfor etter Buddhas meningmeningsløs.»

Gamle Mathea bekymrer seg for nettopp dette: At livet hennes kanskje har vært uten betydning, og at ingen vet at hun har levd. Derfor trasker hun ned til plenen mellom blokkene og graver ned en tidskapsel. Hun våger seg ut blant folk, og prøver til og med å snakke med noen. Dét er en stor prestasjon for en somhar levd brorparten av livet innenfor leilighetens fire vegger.

This is the endAlderdommen — ensomheten, isolasjonen og dødens nærvær — kan virke som et uvanlig temavalg av en ung forfatter, men er det ikke. De siste årene er det kommetflere gode fortellinger som formulerer det skrekkelige og fascinerende ved å nærme seg slutten. To av romanene er skrevet av Solveig Moen Rusten og Gøhril Gabrielsen. Særlig sistnevnte har noe av det halvskjeve og absurde som også preger Kjersti A. Skomsvolds debutroman.

Originaliteten i «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» ligger derfor ikke primært i temaet, men i beskrivelsen av Matheas måte å være i verden på. Hun har sosial angst, er en kløpper til å åpne dorullen uten å lage en eneste rift, og har en pose med andres tenner i skuffen ... Hun har elsket — ektemannen — som heller ikke var helt A4. I dagene som skildres gjør Mathea opp status, og serverer bilder fra det barnløse ekteskapet, fra livet med den fordomsfulle hunden Stein og tilværelsen med konversasjonsfrykt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer